Gruszki – zdrowy przysmak
Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B.
Gruszki – źródło witamin
Jedna gruszka (ok. 166g) zaspokaja ok. 15% zapotrzebowania organizmu na błonnik, 12% zapotrzebowania na witaminę C, 10% zapotrzebowania na witaminę K.
Gruszki na odporność
Bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry.
Gruszki na układ krwionośny
Duża dawka antyoksydantów i błonnika sprawia, ze spożywanie tych owoców jest wskazane w profilaktyce chorób układu krążenia.
Gruszki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, gdyż pomagają regulować ciśnienie krwi. Ich spożywanie jest również wskazane w przypadku zaparć, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają trawienie i ruchy robaczkowe jelit.
Bogactwo błonnika w gruszkach, sprawia że spożywanie owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Gruszki na układ moczowy
Gruszki mogą okazać się pomocne także w przypadku zapalenie dróg moczowych, ponieważ wykazują działanie moczopędne.
Hypoalergiczne gruszki
Owoce te to również doskonała propozycja dla alergików, gdyż uważane są za hypoalergiczną przekąskę, niezwykle rzadko powodującą reakcje alergiczne [1].
Suszone gruszki
Z dobroczynnego wpływu gruszek na nasze zdrowie możemy korzystać przez cały rok wykorzystując np. susz z owoców do sporządzenia pysznego kompotu – tradycyjnego domowego środka przeciwgorączkowego i łagodzącego stany zapalne przewodu pokarmowego.
Suszone gruszki to również doskonały pomysł na przekąskę, a także dodatek do musli, ciast, kasz i ryżu.
Gruszki – przeciwwskazania
Spożywanie gruszek jest jednak niewskazane w przypadku wzdęć, gdyż duża zawartość cukrów w owocach może spotęgować objawy dolegliwości. Ze względu na sporą kaloryczność (60 kcal w 100g) owoc nie jest polecany w dużej ilości także osobom będącym na diecie odchudzającej.
Gruszki dla urody
Płukanka do włosów gruszkowa
Przygotowujemy napar z suszonych liści gruszy (zioła do nabycia w sklepie zielarskim lub aptece). 1 łyżeczkę liści zalewamy szklanką wrzątku. Gdy napar ostygnie przecedzamy i płuczemy nim włosy. Płukanka gruszkowa przeciwdziała wypadaniu włosów. Działa wzmacniająco na cebulki włosowe. Sprawia, że czupryna staje się lśniąca i miękka w dotyku.
[1]The Encyclopedia of Healing Foods, Michael Murray, ND and Joseph Pizzorno, ND, Lara Pizzorno, N.A., L.M.T.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment