Grillowane owoce

Grillowane owoce - gruszki z grilla fot. Patrycja Bydlińska

Grillowane owoce

Grilluj smacznie i zdrowo!

Przygotuj kolorowy i różnorodny posiłek z grilla, w którym obok odżywczych protein znajdą się także warzywa i owoce. Grillowane gruszki, ananasy, jabłka, brzoskwinie, banany czy morele to smakowity dodatek do dań mięsnych lub przepyszny deser.

Owoce z grilla są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić je na duże kawałki i delikatnie zrumienić na grillu (banan grillujemy w skórce, przekrojony w dłuż na pół). Cukier zawarty w owocach karmelizuje się i sprawia, że stają się one słodkie niczym miód.

Grillowane owoce fot. Patrycja Bydlińska

Przystawka z grillowanych owoców

Grillowane owoce połóż na kawałkach różnych gatunków sałat, posyp kostkami sera pleśniowego i polej sosem winegret na bazie octu balsamicznego.

Grillowane owoce - banany z grilla fot. Patrycja Bydlińska

Ciekawą przystawką są także grillowane banany owinięte szynką, lub morele zawinięte w boczek.

Danie główne z grillowanymi owocami

Grillowane owoce doskonale pasują do mięsa z grilla nadając daniu niezwykle wykwintnego charakteru. Możesz przygotować grillowane gruszki i brzoskwinie z mięsnymi szaszłykami lub rybą z grilla.

Grillowana brzoskwinia fot. Patrycja Bydlińska

Deser z grillowanymi owocami

Owoce z grilla możesz także podawać jako deser w pucharkach z łyżeczką słodkiego twarożku lub serka mascarpone, z dodatkiem świeżych jagód lub malin, posypane cynamonem i wiórkami z czekolady deserowej. Grillowane owoce są tak słodkie, że nie trzeba już dodawać do deseru cukru ani słodkich syropów.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

2 komentarze

Dodaj komentarz