Grillowane owoce
Grilluj smacznie i zdrowo!
Przygotuj kolorowy i różnorodny posiłek z grilla, w którym obok odżywczych protein znajdą się także warzywa i owoce. Grillowane gruszki, ananasy, jabłka, brzoskwinie, banany czy morele to smakowity dodatek do dań mięsnych lub przepyszny deser.
Owoce z grilla są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić je na duże kawałki i delikatnie zrumienić na grillu (banan grillujemy w skórce, przekrojony w dłuż na pół). Cukier zawarty w owocach karmelizuje się i sprawia, że stają się one słodkie niczym miód.
Przystawka z grillowanych owoców
Grillowane owoce połóż na kawałkach różnych gatunków sałat, posyp kostkami sera pleśniowego i polej sosem winegret na bazie octu balsamicznego.
Ciekawą przystawką są także grillowane banany owinięte szynką, lub morele zawinięte w boczek.
Danie główne z grillowanymi owocami
Grillowane owoce doskonale pasują do mięsa z grilla nadając daniu niezwykle wykwintnego charakteru. Możesz przygotować grillowane gruszki i brzoskwinie z mięsnymi szaszłykami lub rybą z grilla.
Deser z grillowanymi owocami
Owoce z grilla możesz także podawać jako deser w pucharkach z łyżeczką słodkiego twarożku lub serka mascarpone, z dodatkiem świeżych jagód lub malin, posypane cynamonem i wiórkami z czekolady deserowej. Grillowane owoce są tak słodkie, że nie trzeba już dodawać do deseru cukru ani słodkich syropów.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
2 komentarze