Gatunki sałat

Pomysł na orzeźwiającą sałatkę z gruszką

Gatunki sałat

Zazwyczaj myśląc o sałacie wyobrażamy sobie warzywo o kulistym kształcie, charakteryzujące się dużymi, delikatnymi liśćmi o intensywnym zielonym zabarwieniu. Tymczasem jest to opis najpopularniejszej w Polsce sałaty masłowej, cenionej już od starożytności w krajach Europy Zachodniej oraz w rejonie Morza Śródziemnego ze względu na jej wartość odżywczą i walory smakowe. Sałata ta działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienne. Warto jednak poznać inne gatunki sałat, które niejednym mogą nas pozytywnie zaskoczyć.

Lodowa, rzymska i roszponka…

Coraz więcej gatunków sałat pojawia się w naszych sklepach i warzywniakach. Poza doskonale znanymi nam sałatami – lodową czy wspomnianą już sałatą masłową – występuje także wiele bardziej egzotycznych gatunków z tej rodziny np. roszponka, rzymska, lollo bionda i rossa. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem – kolorem i wielkością liści – lecz także smakiem.

Sałata lodowa

Sałata lodowa jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałat. Charakteryzuje się dużą główką o kruchych liściach, zawierających różnorodne witaminy i inne składniki odżywcze m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminę B1, B2, PP, C. Ma łagodny smak i świeży, delikatny zapach. Sałatę lodową można jeść zarówno na surowo: jako dodatek do kanapek i surówek, jak i po ugotowaniu. Sałata ta świetnie komponuje się z wszelkimi warzywami i pozwala przyrządzać w połączeniu z nimi smakowite sałatki.

Roszponka

Roszponka to sałata o malutkich listkach i lekko orzechowym smaku. Tworzy rozety liści podobnych do stokrotki, ale dwukrotnie większych. W liściach roszponki znajdują się witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, a także sole wapnia i fosforu. Jej zaletą jest pobudzanie trawienia i uspokajający wpływ na system nerwowy. Należy obchodzić się z nią delikatnie, dokładnie umyć, usunąć korzonki i zwiędłe listki. Aby roszponka zachowała świeżość i kruchość, należy przechowywać ją w lodówce w plastikowej torebce. Używa się jej jako składnika sałatek, świeże liście można także dodać do omletów, zup czy makaronów.

Sałata rzymska

Sałata rzymska znacznie różni się od tak popularnej w Polsce sałaty głowiastej masłowej zarówno kształtem liści i główki jak i smakiem: jest nieco mniej delikatna. Liście sałaty rzymskiej są sztywne, ciemnozielone (bardziej zasobne w witaminy) lub żółtozielone (delikatniejsze w smaku), grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone, u góry zaokrąglone. Sałata rzymska zawiera cenne witaminy (karoten, B1, B2, PP, C), składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo) i jest lekkostrawna. Stanowi podstawę słynnej sałatki cesarskiej, najbardziej pasuje do sosów majonezowych, serów pleśniowych i orzechów.  Może być również stosowana do przystrajania dań.

Sałata lollo

Sałata lollo występuje w dwóch kolorach: lollo rossa w czerwonym lub bordowym, a lollo biondo w zielonym. Posiada średniej wielkości, bardzo gęste rozety wzniesionych, sztywnych liści, o mocno fryzowanych brzegach i lekko pomarszczonej powierzchni. Charakteryzuje się lekko orzechowym i gorzkawym, ale delikatnym, subtelnym smakiem. Łagodniejsza jest sałata w kolorze zielonym. Lollo doskonale komponuje się z mięsami i ostrymi sosami. Używana jest również jako dodatek do kanapek, a także jako składnik sałatek i surówek. Zwykle jednak wykorzystuje się ją do dekorowania półmisków z innymi potrawami.

Sposób na idealną sałatkę

Decydując się na sałatę warto otworzyć się na jej różnorodne odmiany. Dzięki temu urozmaicimy swoje posiłki, wzbogacimy smak i wygląd potraw. Idealną sałatkę stworzymy dzięki połączenie kilku rodzajów sałat, które perfekcyjnie się uzupełniają. Nie musimy jednak kupować wszystkich ich oddzielnie. Najlepszym rozwiązaniem jest zakupienie gotowej mieszanki kilku gatunków sałat. Pozwoli to na skomponowanie pożywnego, ciekawego posiłku szybko i bez większego wysiłku. Wystarczy wyłożyć miks do salaterki, dodać ulubione składniki, wymieszać i gotowe.

Choć rodzina sałatowatych ma niejedno oblicze, różne gatunki sałat łączy pozytywny wpływ na nasze zdrowie i figurę. Wszystkie są niskokalorycznymi lecz sycącymi warzywami pełnymi witamin i cennych składników odżywczych. Spożywanie ich każdego dnia zalecane jest wszystkim osobom dbającym o linię i pragnącym prowadzić zdrowy tryb życia.

Pomysł na orzeźwiającą sałatkę z gruszką

Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie sałat Fit & Easy PARTY
2 gruszki
1 garść orzechów włoskich
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, dodaj szczyptę pieprzu. Miks sałat wyłóż na płaski talerz, ułóż pokrojone gruszki, polej sosem, dodaj smażoną skórkę pomarańczową i posyp orzechami. Całość ozdób listkami mięty i gotowe.

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B.


TAGI:

Dodaj komentarz