Dlaczego warto stosować kompost
Jest niezbędnym elementem w prawidłowej pielęgnacji najmniejszego nawet ogrodu czy rabaty. Dobrze sprawdza się w roli nawozu organicznego. Sami możemy go stworzyć, pozbywając się przy tym wszelkich ogrodowych odpadów. Dlaczegóż by zatem nie kompostować?
Kompost
Przyjęło się uważać, że kompostowanie jest doskonałym sposobem utylizacji przydomowych śmieci. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie odpadki natury nadają się do produkcji tego nawozu. Tworząc kompost powinniśmy zrezygnować z wszelkich gałęzi, liści czy owoców pochodzących od roślin chorych. Nawóz taki będzie, niczym laboratorium, idealnym miejscem do namnażania wszelkich roślinnych patogenów, a my, stosując go w dobrej wierze do użyźnienia gleby, staniemy się wektorami chorób i zainfekujemy cały ogród. Powinniśmy także unikać używania pozostałości roślin zawierających toksyny – jak np. liście orzecha. Warto także zrezygnować z roślin i owoców cytrusowych. Trawy z pokosu trawników i chwasty są elementami pożądanymi w kompostowaniu, powinniśmy jednak zrezygnować z tych roślin jeśli są już w fazie wytwarzania nasion. W przeciwnym razie zamiast dokarmić rabaty i ogródki, rozsiejemy chwasty i dołożymy sobie więcej pracy.
Zastosowanie
Kompost jest cennym nawozem, bogatym w próchnicę i składniki pokarmowe. Dzięki niemu możemy dowolnie regulować żyzność gleby w naszym ogrodzie – zakwaszając ją, bądź przeciwnie – lekko zobojętniając. Wszystko zależy od rodzaju i typu kompostu jaki stworzymy. Bez względu na to czy rośliny jakie posadziliśmy i wysialiśmy w ogrodzie mają duże wymagania pokarmowe czy są gatunkami rosnącymi na najbardziej jałowych stanowiskach, nawożenie organiczne zawsze wpłynie korzystnie na ich wzrost, co bez wątpienia doda naszemu ogrodowi uroku.
Wydaje się, że kompostowanie nie ma większych wad. Prawidłowo stworzony kompost jest bowiem świetnym sposobem bezpiecznego dla środowiska zagospodarowanie odpadów. Po co głowić się nad ulepszeniami i sztucznym dokarmianiem roślin skoro natura sama podpowiada nam dobre rozwiązania. Kompost przywodzi na myśl leśną ściółkę, która przecież jest wyjątkowo żyznym podłożem.
Tworzenie kompostu
Jesień jest porą roku, w której zaczynamy wielkie sprzątanie ogrodu. Nie warto zastanawiać się nad tym, co zrobić z rosnącą z każdym dniem coraz większą górą liści i gałęzi. Rozwiązanie jest praktyczne i proste – powinniśmy stworzyć kompost.
Jednym z naturalnych sposobów tworzenia kompostu jest wykopanie w odpowiednio osłoniętym i zacienionym miejscu ogrodu dołu i składanie w nim kolejnych warstw liści, rozdrobnionych gałęzi, odpadków gospodarskich czy resztek owoców. Kolejne warstwy przesypując wapnem. Warto także dodać szczepionki bakteryjne. Przyspieszą one procesy rozkładu kompostowych składników. Stworzenie i pielęgnacja takiego kompostu jest jednak zadaniem bardzo praco- i czasochłonnym. A i estetyka takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia. Obecnie na rynku dostępne są w sprzedaży specjalne kompostowniki, których niewielkie rozmiary i stonowane barwy sprawiają, że nie rzucają się w oczy, w związku z czym nie oszpecą one ogrodu, a kompostowanie ograniczy się jedynie do wrzucania niczym do kosza na śmieci poszczególnych składników.
W prawdzie niektórzy twierdzą, że w nowoczesnych kompostowniach i przy zastosowaniu dostępnych w sprzedaży szczepów bakterii, gotowy kompost możemy uzyskać już po kilku tygodniach, jednak wydaje się, że dobrze przetworzony i wartościowy kompost otrzymamy dopiero po kilku miesiącach. Biorąc pod uwagę fakt, że na ogół komposty tworzymy jesienią, kiedy odpadów organicznych w naszych ogrodach jest najwięcej, z powodzeniem możemy poczekać do wiosny czy lata, by nawozem tym pobudzić wegetację i wzmocnić budzącą się do życia roślinność.
Małgorzata Kijak
Dodaj komentarz