Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko astmy aż o 40%
Dieta śródziemnomorska a astma
Zdaniem badaczy z Mexico’s National Institute of Public Health odżywienie dzieci w oparciu o dietę śródziemnomorską może zmniejszyć ryzyko pojawienia się astmy nawet o 40%.
Isabelle Romieu wraz z zespołem naukowców prowadziła badania nad wpływem diety na rozwój astmy oskrzelowej. W doświadczeniu wzięło udział 1 476 dzieci z Meksyku, w wieku 6-7 lat. Ustalono rodzaj i ilość spożywanych przez dzieci pokarmów i sposób przyrządzania posiłków. Wyniki badań wyraźnie wskazywały, że im dieta dzieci była bliższa diecie śródziemnomorskiej, tym mniejsze było ryzyko wystąpienia astmy. W rodzinach w których odżywiano się zgodnie z tą dietą ryzyko wystąpienia astmy oskrzelowej było 40% niższe.
Szczególną uwagę naukowców zwróciły pełnoziarniste produkty zbożowe, które według przeprowadzonego badania szczególnie chronią dzieci przed astmą oskrzelową.
Po raz kolejny badania naukowe potwierdziły korzystne działanie zdrowotne diety śródziemnomorskiej, która zalecana jest już w profilaktyce chorób układu krwionośnego.
Dieta śródziemnomorska – moc antyoksydantów, kwasów omega-3 i polifenoli
Zdaniem naukowców tajemnica ochronnego wpływu tego sposobu odżywiania na zdrowie kryje się w dużej ilości antyoksydantów (witamina C, beta-karoten, witamina E), które chronią komórki przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, a także wysokiej zawartości kwasów omega-3, minerałów i polifenoli (flawony, flawonole, flawanony, flawanonole, katechiny).
Astma w Polsce
W Polsce na astmę choruje od 5 do 10% populacji w zależności od regionu kraju. Astma oskrzelowa jest chorobą przewlekłą o charakterze napadowym, objawiającą się atakami duszności. Objawy astmy, powodowane są przez częste alergiczne stany zapalne dróg oddechowych, które związane są z nadwrażliwością i nadreaktywnością oskrzeli w skutek procesów zapalnych.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet. Cechuje ją bardzo duża różnorodność potraw i produktów. Jest smaczna i można ją stosować przez całe życie. Cieszy się ogromną popularnością we Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii. Ważne miejsce w tej diecie zajmują ryby, owoce morza, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony. Dania przyprawiane są dużą ilością aromatycznych, świeżych ziół, czosnkiem, cebulą i oliwą z oliwek. Między posiłkami pije się dużo niegazowanej wody, a do obiadu szklaneczkę czerwonego, wytrawnego wina.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz