Dieta na łamliwe paznokcie
Kruche i słabe paznokcie to typowe objawy niedoboru składników odżywczych. Żaden lakier do paznokci, czy zabieg kosmetyczny (zobacz: Olejek arganowy – naturalny sposób na piękne paznokcie) nie rozwiąże problemu jeśli nie przyjrzymy się bliżej naszej diecie i nie uzupełnimy niedoborów witamin, składników mineralnych i pozostałych składników odżywczych. Częstą przyczyną łamliwości i kruchości paznokci są niedobory żelaza, wapnia lub protein.
Wzmocnij łamliwe paznokcie
Żelazo
Żelazo w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Żelazo hemowe jest przyswajane przez organizm w granicach 20% spożytej ilości. Natomiast żelazo niehemowe przyswajane jest tylko w granicach 1-5%. Żelazo w formie hemowej znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych takich jak mięso, jaja, wędliny i podroby. Dobrym źródłem tego składnika odżywczego jest wątroba wołowa. Otręby pszenne, pistacje, nasiona słonecznika, suszone morele, migdały, rodzynki i tofu zawierają, co prawda dużo żelaza, z tym że jest to żelazo niehemowe i jego przyswajalność jest znikoma.
Obfite miesiączkowanie, kawa, herbata, ciąża, estrogenowa terapia zastępcza i zła dieta prowadzą do wyczerpywania zasobów żelaza w organizmie.
Wapń
Dobrym źródłem tego składnika mineralnego są sardynki (szczególnie z ośćmi), migdały, mleko, jogurty, tofu i brokuły.
Jedynie niewielka ilość wapnia (ok. 4-8%) zawartego w pożywieniu zostaje przyswojona przez organizm. Większą przyswajalnością wapnia – na poziomie ok. 20% charakteryzują się nastolatki, ludzie młodzi, kobiety w ciąży i karmiące.
Możemy wspomóc przyswajanie wapnia z pożywienia poprzez ograniczenie spożycia kawy, alkoholu, soli, cukrów prostych, otrębów, tłuszczów nasyconych (zwierzęcych), rabarbaru, szczawiu i szpinaku, a także produktów typu fast-food i napojów gazowanych. Przyswajalność wapnia przez organizm wzmaga spożywanie produktów bogatych w wapń z węglowodanami złożonymi czyli np. ser biały z makaronem. Pomocne może okazać się także dodawanie do posiłków odrobiny siemienia lnianego (ok. 4 łyżki dziennie) lub oleju lnianego. Dzięki czemu dostarczymy organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i zmniejszymy utratę wapnia z moczem. By zwiększyć przyswajalność wapnia warto również zrezygnować z typowo mięsnej diety i spożywać więcej warzyw i owoców.
Do prawidłowego przyswajania wapnia niezbędna jest także witamina D. Dlatego warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika.
Antybiotyki, leki diuretyczne, alkohol, palenie papierosów, dieta wysokobiałkowa i cukry proste prowadzą do wyczerpywania zasobów wapnia w organizmie.
Makaron z kurkami i serem ricotta
Proteiny
Białko stanowi podstawowy budulec komórek. Stanowi 18-20% masy ciała. Standardowe, dzienne zapotrzebowanie na białko stanowi 0,8 g na każdy kilogram prawidłowej masy ciała.
By przywrócić paznokciom zdrowy wygląd należy zadbać o odpowiednią ilość pełnowartościowego białka w diecie, czyli białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę. Aminokwasy te dostarczają organizmowi odpowiedniego składnika do budowy keratyny – głównego budulca paznokci, wytwarzanego przez komórki znajdujące się pod paznokciem
Odpowiednią twardość paznokci i odporność na złamania zapewniają tzw. „mostki dwu-siarczkowe” obecne w wiązaniach keratyny. Siarkę do budowy tych wiązań organizm pobiera właśnie z pełnowartościowego białka, zawierającego metioninę i cystynę.
Źródłem pełnowartościowego białka jest mięso, soja, ryby i jajka. Cystynę znajdziemy również w roślinach strączkowych, otrębach pszennych, płatkach owsianych i soi.
Białko stanowi ważny element dobrze zbilansowanej diety. Jednak nadmiar protein może prowadzić do wielu poważnych skutków ubocznych m.in. nadmiernego obciążenia nerek, niedoborów witamin z grupy B, wapnia i magnezu.
Zdaniem wielu dietetyków niepokojące jest także nadmierne spożycie przetworzonego oraz wędzonego mięsa (np. bekon, szynka, salami, mielonka) zawierającego azotany i azotyny, które mogą prowadzić do wytwarzania w organizmie rakotwórczych nitrozamin.
Godnym polecenia źródłem białka jest tofu – ser wytwarzany z soi. To łatwostrawne, niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka, niezawierające tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz