Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata nie bez powodu uznawana jest za jedną z najcenniejszych odmian tego napoju. Jej smak, choć dla niektórych zbyt gorzki, i zdrowotne właściwości doceniane są już od niemal 2000 lat.

Odmiany czerwonej herbaty

Czerwona herbata różni się od zielonej i czarnej czasem trwania procesu fermentacji. Zielona i biała herbata nie są poddawane procesowi fermentacji, natomiast najdłużej fermentowana jest herbata czarna. Pośrednie miejsce zajmuje właśnie herbata czerwona, czyli półfermentowana. Wyróżnia się różne odmiany samej czerwonej herbaty – Pu-erh, Puszung, Oolong. Najwięcej korzyści dla zdrowia przynosi picie herbaty Pu-erh, choć zdrowotne właściwości posiada również herbata Oolong – jest pomocna w walce z nadciśnieniem[1]. Często błędnie zaliczana jest do tego grona również herbata Rooibos, która otrzymywana jest z czerwonokrzewu i pozbawiona jest taniny i teiny. Napój ten jednak jest równie cenny – trwają badania nad jego skutecznym działaniem w profilaktyce raka skóry[2]. Herbata Pu-erh swoje właściwości zapewnia w znacznej mierze długiemu okresowi leżakowania po procesie fermentacji – nawet 50-60 lat.

Skład czerwonej herbaty

W czerwonej herbacie znajdziemy flawonoidy, a więc antyoksydanty, które neutralizując wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia, zapobiegają rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Teina, o właściwościach podobnych do kofeiny, usuwa objawy zmęczenia, zwiększa koncentrację i dodaje energii. W przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie, teina wchłania się wolniej, dlatego efekt jej działania jest bardziej długotrwały. Przeciwbakteryjne, ściągające i odchudzające właściwości herbata zawdzięcza zawartej w niej taninie. Herbata zawiera również znaczne ilości fluoru, a także wapń, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C i E.

Zdrowotne właściwości

Herbata Pu-erh obniża poziom „złego” cholesterolu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, stanowiąc skuteczny środek do walki z otyłością[3] – uważa się, że codzienne picie 3-5 filiżanek herbaty powoduje utratę nawet kilku kilogramów miesięcznie, przy normalnym sposobie odżywiania. Picie naparu działa oczyszczająco na organizm, pobudza lub uspokaja (w zależności od długości parzenia), przyspiesza metabolizm alkoholu, a dzięki znacznej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Czerwona herbata dostarcza również wielu niezbędnych soli mineralnych.

Sposób parzenia czerwonej herbaty

Czerwona herbata zachowa swoje właściwości i smak tylko wtedy, gdy przy jej zaparzaniu zachowane zostaną pewne zasady. Do sporządzania herbaty najbardziej odpowiednia jest woda źródlana. Napar należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, a tej samej porcji herbaty nie powinno się parzyć powtórnie. Sposób działania naparu zależy również od czasu parzenia – herbata parzona krótko (około 3 minut) ma działanie pobudzające, natomiast parzona dłużej – uspokajające i równocześnie ma bardziej gorzki smak. Właściwości te wynikają z fakty, że jako pierwsza do napoju uwalnia się teina, a dopiero później tanina. Uważa się, że dodatek cukru może w pewnym stopniu ograniczyć korzystne oddziaływanie herbaty.

Ostrożnie z herbatą

Nie należy pić więcej niż 5 filiżanek herbaty dziennie. Mocnego naparu powinny unikać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy bądź nadkwaśnością soku żołądkowego, a także kobiety w ciąży. Zawarta w herbacie teina ogranicza wchłanianie żelaza z pokarmu – podczas posiłku i niedługo po nim nie należy więc pić herbaty.

 

[1]http://archinte.ama-assn.org/cgi/gca?allch=&SEARCHID=1&FULLTEXT=oolong&FIRSTINDEX=0&hits=10&RESULTFORMAT=&gca=archinte%3B164%2F14%2F1534
[2]http://www.nutraingredients-usa.com/Industry/Health-benefits-of-red-tea-boosts-sales
[3]http://www.science24.com/paper/1321

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: ,

Dodaj komentarz