Czekoladowe trufle z rumem
Pyszne, czekoladowe trufle z rumową nutką to słodycz, która po prostu rozpływa się w ustach. Mają wykwintny, intensywnie czekoladowy smak i aksamitną konsystencję. Są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Wydawać by się mogło, że ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne i wymaga nie lada zdolności kulinarnych, lecz nic bardziej mylnego. Możemy wykonać je bez większego trudu, z prostych, powszechnie dostępnych składników. Robienie rumowych trufli może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny.
Czekoladowe pralinki świetnie się sprawdzą jako świąteczny upominek dla najbliższych. Dzięki własnoręcznie przygotowanym słodyczom rodzinne święta staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.
1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao (50g)
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżek stołowych miodu
100g miękkiego masła
3 łyżki stołowe rumu
4 łyżki stołowe śmietanki 30%
3 łyżki stołowe kandyzowanej skórki pomarańczy
gorzkie kakao i posiekane migdały lub orzechy laskowe do obtaczania
Czekoladę łamiemy na kostkę i roztapiamy w kąpieli wodnej (Metalową lub szklaną miskę z kostkami czekolady zawieszamy na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wrzątku. Zawartość miseczki mieszamy, aż gorąca para rozpuści czekoladę.). Dodajemy masło oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy znad garnka z gotującą wodą. Dodajemy śmietankę, pomarańczowa skórkę oraz rum. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Gotową mieszankę wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Gdy masa zgęstnieje dłońmi formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao lub posiekanych orzechach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
2 komentarze