Chrzan
Chrzan jest wieloletnią rośliną, pochodząca z Europy Wschodniej o właściwościach przyprawowych (dodatek do mięs oraz jaj) i profilaktyczno-leczniczych. Można go spotkać w stanie naturalnym na terenie całej Polski.
Surowcem stosowanym w medycynie naturalnej jest korzeń chrzanu. Właściwości lecznicze chrzan zawdzięcza zawartości synigryny – nadającej roślinie ostry, piekący smak i działanie odkażające oraz rozgrzewające (rozszerza naczynia krwionośne). Jest również bogatym źródłem olejków eterycznych, flawonoidów, potasu, żelaza i witaminy C.
„Chrzan był zawsze ceniony nie tylko ze względu na smak, ale również na swoje właściwości lecznicze. Zwłaszcza w wiosenne przesilenie pomagał zwalczać katary, gorączki i skutki wielkanocnego obżarstwa. Dobrze konserwował – potrawy z chrzanem dłużej były świeże. Pieczone mięsa obkładano tartym lub wtykano w nie ostrugany korzeń. Na pachnących liściach pieczono chleb, zawijano w nie masło, świeże mięso lub ryby. Do dzisiaj każda gospodyni wie, że liście chrzanu trzeba dodać do kwaszenia ogórków, żeby nie gniły.”
„Weranda Country” NR 3 kwiecień/maj 2010 Monika Grzybowska
Chrzan wykazuje działanie wykrztuśne, antywirusowe, grzybobójcze, pierwotniakobójcze i silnie bakteriobójcze. Stosowany jest w łagodzeniu bólów reumatycznych, w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy przemiany materii i czynności nerek. Jest pomocny także w przypadku przeziębienia, gdyż pomaga w leczeniu kaszlu i usuwaniu śluzu zalegającego w drogach oddechowych.
Dodatek chrzanu do potraw usprawnia trawienie, powprawia funkcje wątroby i nerek.
W medycynie naturalnej okłady ze startego chrzanu stosowane są jako środek uśmierzający ból wywołany gośćcem i kontuzjami. Macerat działa na skórę odkażająco i wybielająco.
Syrop z chrzanu na kaszel
Syrop z chrzanu według przepisu bonifratrów pomaga w zwalczeniu suchego kaszlu.
100g startego, świeżego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej, letniej wody i pozostawiamy pod przykryciem na ½ godziny. Następnie płyn odcedzamy, dodajemy do niego 100g miodu (najlepiej spadziowego) i dokładnie mieszamy. Syrop podajemy 3 razy dziennie po łyżce (dla dzieci po łyżeczce).
Uwaga: Chrzan stosowany zewnętrznie może wywołać silne podrażnienia dlatego należy go stosować ze szczególną ostrożnością.
Spożycie nadmiernej ilości chrzanu może poważnie uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego.
Chrzanu nie powinny spożywać osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek i marskość wątroby.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz