Chleb pszenny na miodzie
Chleb pszenny na miodzie – składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 6 dag drożdży
- 2 łyżki cieplej wody
- 4 szklanki maki pszennej razowej
Chleb pszenny na miodzie – sposób przygotowania:
Do zagotowanego mleka dodajemy miód, sól oraz masło i rozpuszczone w wodzie drożdże. Do całości powoli dosypujemy mąkę i jednocześnie wyrabiamy ciasto. Kiedy masa będzie dokładnie wyrobiona, wkładamy ciasto do miski, z wierzchu smarujemy masłem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz zagniatamy i formujemy dwa bochenki, które układamy na natłuszczonej blasze i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bochenki dwukrotnie zwiększą swoją objętość, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 40 minut. Upieczone bochenki smarujemy roztopionym masłem.
fot. flickr.com Attribution License
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz