Chleb pszenny na miodzie

Chleb pszenny na miodzie

Chleb pszenny na miodzie

Chleb pszenny na miodzie – składniki:

 

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 6 dag drożdży
  • 2 łyżki cieplej wody
  • 4 szklanki maki pszennej razowej

 

Chleb pszenny na miodzie – sposób przygotowania:

Do zagotowanego mleka dodajemy miód, sól oraz masło i rozpuszczone w wodzie drożdże. Do całości powoli dosypujemy mąkę i jednocześnie wyrabiamy ciasto. Kiedy masa będzie dokładnie wyrobiona, wkładamy ciasto do miski, z wierzchu smarujemy masłem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz zagniatamy i formujemy dwa bochenki, które układamy na natłuszczonej blasze i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bochenki dwukrotnie zwiększą swoją objętość, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 40 minut. Upieczone bochenki smarujemy roztopionym masłem.

 

fot. flickr.com Attribution License


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz