Cebula
Cebula podobnie jak czosnek pochodzi z rodziny liliowatych. Swą wysoką wartość odżywczą i dietetyczna cebula zawdzięcza substancjom czynnym takim jak olejki eteryczne, pektyny, witaminy, sulfin etylu (odpowiedzialny za łzawienie oczu podczas krojenia cebuli) i flawonoidy takie jak np. kwercytyna.
Cebula – właściwości
Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit.
Badania dowodzą, że duża dawka cebuli może zredukować poziom cukru u diabetyków. Nie wykazano natomiast takiego działania cebuli u osób zdrowych (niediabetyków).
Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeniach w oddawaniu moczu.
Substancje czynne zawarte w cebuli przeciwdziałają arteriosklerozie. Cebula jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym kwercetyny (quercetin), która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, ma korzystny wpływ na szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych i neutralizuje wolne rodniki. Zapewnienie dużej podaży kwercetyny w diecie może mieć wpływ na redukcję ryzyka arteriosklerozy.
Cebula wykazuje również korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Dieta bogata w cebulę przeciwdziała chorobom serca.
„Siarczek allilu obecny w cebuli zmniejsza tendencję do formowania się skrzepów krwi, obniżając poziom cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone na Japonkach wykazały, że najniższy poziom złego cholesterolu mają te kobiety, które jedzą najwięcej cebuli. Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Madison odkryli, że cebule o intensywnym smaku i zapachu hamują sklejanie płytek krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy tętnic, choroby wieńcowej, zawału i udaru.”
„101 produktów dla zdrowia i życia” David Grotto
Zastosowanie zewnętrzne cebuli
Cebula stosowana zewnętrznie w formie okładów łagodzi stany zapalne, ropne zmiany, pęknięcia skóry i przyspiesza gojenie się ran.
„Cebula, szczypiorek i dymka to bogate źródło siarki. Siarka jest minerałem pomocnym w leczeniu dolegliwości dermatologicznych, takich jak liszaje, infekcje grzybicze, suchosc skóry czy rumień.”
„1001 superporad zdrowotnych” Esme Floyd
Witaminy i składniki mineralne w cebuli
Cebula jest źródłem witamin: E, B1, B2, B6, C.
100 g cebuli
potas | 140 mg |
wapń | 31 mg |
fosfor | 30 mg |
sód | 10 mg |
magnez | 8 mg |
żelazo | 0,3 mg |
cynk | 0,1 mg |
energia | 35 kcal |
Cebula biała, kolorowa i szczypior
Zielona cebulka (tzw. szczypior) jest znacznie zasobniejszy w witaminę C niż cebula. Cebule kolorowe zawierają więcej substancji czynnych istotnych w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów niż cebule białe.
Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności jest pożądanym składnikiem zdrowego menu.
Zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób które cierpią na tę dolegliwość.
Przepisy kulinarne z cebulą:
- Sałatka z zielonego ogórka
- Kotlety cebulowe
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz