Brokuły z sosem jogurtowym i prażonymi migdałami
Brokuły z pewnością powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Ich spożywanie zalecane jest w diecie profilaktycznej m.in. przeciw nadciśnieniu, chorobom serca, osteoporozie i astmie.
Jak donosi Clinical Immunology, badania naukowe wykazały, że spożywanie brokułów może uchronić przed stanami zapalnymi układu oddechowego i astmą. Brokuły podnoszą poziom enzymów antyoksydacyjnych w organizmie, które chronią drogi oddechowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Brokuły a zdrowie układu oddechowego »
Brokuły są źródłem glukozynolatów – silnych antyoksydantów, które wykazują działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
Wyśmienita, sycąca sałatka brokułowa to prosty sposób na włączenie brokułów do codziennej diety.
Składniki:
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki (możemy też użyć brokułów mrożonych). Warzywo gotujemy kilka minut w osolonej wodzie aż łodyżki staną się miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy 1 ząbek zmiażdżonego czosnku z jogurtem naturalnym. Całość doprawiamy szczyptą soli. Ugotowane brokuły polewamy sosem jogurtowym i posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz