Błonnik
Najnowsze badania prowadzone przez kanadyjskich naukowców opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition sugerują, iż błonnik w postaci oligofruktozy pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Jak tłumaczą Jill Parnell i Raylene Reimer z University of Calgary codzienna suplementacja diety błonnikiem wpływa na poziom hormonów powiązanych z uczuciem głodu.
Oligofruktoza zmniejsza poziom greliny – „hormonu głodu”, substancji wydzielanej i wytwarzanej w żołądku, wpływającej pobudzająco na apetyt i łaknienie, oraz zwiększa poziom peptydu YY, hamującego uczucie głodu.
W badaniu, które trwało 12 tygodni, wzięło udział 48 osób zdrowych, lecz otyłych lub z nadwagą. Część badanych otrzymywała 21 gram oligofruktozy dziennie, a część placebo.
Wyniki doświadczenia są bardzo obiecujące. Osoby w grupie spożywającej błonnik straciły średnio jeden kilogram masy ciała, natomiast w grupie placebo zaobserwowano przyrost masy ciała średnio o 0,45 kg.
Co ciekawe ubytek masy ciała w grupie badanej osiągnięto tylko dzięki podawaniu suplementu, bez wprowadzania żadnych zmian w stylu życia.
Oligofruktoza występuje w jarzynach takich jak m.in.: karczochy, szparagi, por, cebula oraz w ziarnach zbóż.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
3 komentarze
Pingback: Ile zdrowia mają śliwki? | Zdrowe odżywianie
Pingback: Ile zdrowia mają śliwki | Lucyna Jankowska | Zdrowe Odżywianie to podstawa
Pingback: Światowy Dzień Śliwki | Gimnazjum 4