Bazylia pospolita
„Najstarsze zapiski o bazylii występują w indyjskich księgach objawionych Wedy (1500 do 300 lat p.n.e.). Jej nazwa pochodzi od dwóch słów ocimum, co oznacza wybitny smak i aromat i basilicos, co znaczy królewski. Wieńce z bazylii symbolizujące miłość, znajdowano w staroegipskich grobowcach.”
„Działkowiec” 8/08 dr B. Frąszczak
Bazylia – wygląd i występowanie
Uprawna roślina jednoroczna, miododajna, przyprawowa i lecznicza, dochodząca do 60 cm wysokości, o jasnozielonych, jajowatych błyszczących liściach z karbowanym brzegiem.
Bazylia (Ocimum basilicum) pochodzi z Azji gdzie uprawiana jest od czasów przedhistorycznych.
W Starożytnym Rzymie była uważana za święte zioło.
Surowiec leczniczy
W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście jak i całe ziele bazylii, z których sporządza się napary lub odwary. Z kwitnących szczytów pędów rośliny wytwarza się wyciągi alkoholowe, które wchodzą w skład maści gojących, stosowanych przy skaleczeniach i ranach.
ZWALCZANIE WZDĘĆ
w przewlekłych wzdęciach pić 2 filiżanki herbatki z bazylii dziennie przez 7 dni, a następnie zrobić 2-tygodniową przerwę i ponownie pic herbatkę przez 7 dni.
„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg
Substancje czynne w bazylii
Bazylia jest bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin i garbników.
Zawiera : olejek bazyliowy (0,5 – 1.5%), garbniki, saponiny, flawonoidy, gorycze, sole mineralne i witaminy.
Olejek eteryczny wytwarzany jest w gruczołach umiejscowionych na spodniej stronie liści. Jego głównymi składnikami są: metylochawikol, cyneol i linalol, eugenol, cytral, limonen, terpinen, estragol.
Bazylia w kuchni
Używa jest do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Bazylia to również podstawowy składnik sosu pesto. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i sosów pomidorowych.
Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu.
Bazylia – zastosowanie kulinarne
Świeże liście wykorzystuje się do sałatek. Szczególnie dobrze smakują posiekane z pomidorami, z dodatkiem oleju i octu. Bazylię stosuje się bardzo często w kuchni włoskiej i greckiej i stanowi główny składnik tak lubianego „śródziemnomorskiego aromatu”.
„Zioła” Stefan Buczacki
Zastosowanie i działanie bazylii
Ziele pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Zapobiega wzdęciom i reguluje działanie układu trawiennego. Działa łagodnie rozkurczająco na mięśniówkę jelita i żołądka. Wykazuje również słabe działanie wiatropędne, antybakteryjne i przeciwzapalne (łagodzi stany zapalne gardła).
Bazylia stosowana jest w niwelowaniu łagodnych objawów niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność również w zwalczaniu braku apetytu. Ma także działanie przeciwdepresyjne i pobudzające. Zapobiega mdłościom.
Bazylia bywa także stosowana przy przeziębieniach jako naturalny, środek łagodnie obniżający gorączkę.
Świeże liście bazylii używane są do nacierania miejsc ukąszeń owadów – zmniejszają świąd, różne stany zapalne, są także środkiem ogrzewającym.
„Atlas ziół” Emilis Grzędzicka
Zastosowanie i działanie olejku bazyliowego
Olejek bazyliowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną ziela bazylii.
Stosuje się go do kąpieli (kilka kropli na wannę ciepłej wody), masażu (kilka i kominków aromaterapeutycznych. Ma działanie pobudzające i odświeżające, szczególnie przy zmęczeniu psychicznym i fizycznym.
Jest pomocny zwłaszcza w bólach pochodzenia neurologicznego, takich jak migreny, nerwobóle, bóle reumatyczne i artretyczne.
Łagodzi stany lękowe, bezsenność, apatię, brak koncentracji i depresję. Jego działanie antyseptyczne wykorzystywane jest zwalczaniu kataru, przeziębienia i stanów zapalnych zatok.
Stosowany miejscowo koi skutki ukąszeń owadów.
Uwaga:
Olejek bazyliowy zawiera dużą dawkę estragolu, który wykazuje działanie kancerogenne (wg. badań przeprowadzonych na zwierzętach). Dlatego też specjaliści odradzają długotrwałe stosowanie preparatów z jego zawartością. Liść bazylii nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią oraz u niemowląt i małych dzieci.
Bazylia – przepisy kulinarne:
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment