Bazylia pospolita

Bazylia w kuchni

Bazylia pospolita

„Najstarsze zapiski o bazylii występują w indyjskich księgach objawionych Wedy (1500 do 300 lat p.n.e.). Jej nazwa pochodzi od dwóch słów ocimum, co oznacza wybitny smak i aromat i basilicos, co znaczy królewski. Wieńce z bazylii symbolizujące miłość, znajdowano w staroegipskich grobowcach.”

„Działkowiec” 8/08 dr B. Frąszczak

Bazylia – wygląd i występowanie

Uprawna roślina jednoroczna, miododajna, przyprawowa i lecznicza, dochodząca do 60 cm wysokości, o jasnozielonych, jajowatych błyszczących liściach z karbowanym brzegiem.

Bazylia (Ocimum basilicum) pochodzi z Azji gdzie uprawiana jest od czasów przedhistorycznych.

W Starożytnym Rzymie była uważana za święte zioło.

Surowiec leczniczy

W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście jak i całe ziele bazylii, z których sporządza się napary lub odwary. Z kwitnących szczytów pędów rośliny wytwarza się wyciągi alkoholowe, które wchodzą w skład maści gojących, stosowanych przy skaleczeniach i ranach.

ZWALCZANIE WZDĘĆ
w przewlekłych wzdęciach pić 2 filiżanki herbatki z bazylii dziennie przez 7 dni, a następnie zrobić 2-tygodniową przerwę i ponownie pic herbatkę przez 7 dni.

„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg

Substancje czynne w bazylii

Bazylia jest bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin i garbników.
Zawiera : olejek bazyliowy (0,5 – 1.5%), garbniki, saponiny, flawonoidy, gorycze, sole mineralne i witaminy.

Olejek eteryczny wytwarzany jest w gruczołach umiejscowionych na spodniej stronie liści. Jego głównymi składnikami są: metylochawikol, cyneol i linalol, eugenol, cytral, limonen, terpinen, estragol.

Bazylia w kuchni

Używa jest do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Bazylia to również podstawowy składnik sosu pesto. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i sosów pomidorowych.

Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu.

Bazylia – zastosowanie kulinarne

Świeże liście wykorzystuje się do sałatek. Szczególnie dobrze smakują posiekane z pomidorami, z dodatkiem oleju i octu. Bazylię stosuje się bardzo często w kuchni włoskiej i greckiej i stanowi główny składnik tak lubianego „śródziemnomorskiego aromatu”.

ZiołaStefan Buczacki

Zastosowanie i działanie bazylii

Ziele pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Zapobiega wzdęciom i reguluje działanie układu trawiennego. Działa łagodnie rozkurczająco na mięśniówkę jelita i żołądka. Wykazuje również słabe działanie wiatropędne, antybakteryjne i przeciwzapalne (łagodzi stany zapalne gardła).

Bazylia stosowana jest w niwelowaniu łagodnych objawów niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność również w zwalczaniu braku apetytu. Ma także działanie przeciwdepresyjne i pobudzające. Zapobiega mdłościom.

Bazylia bywa także stosowana przy przeziębieniach jako naturalny, środek łagodnie obniżający gorączkę.

Świeże liście bazylii używane są do nacierania miejsc ukąszeń owadów – zmniejszają świąd, różne stany zapalne, są także środkiem ogrzewającym.

„Atlas ziół” Emilis Grzędzicka

Zastosowanie i działanie olejku bazyliowego

Olejek bazyliowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną ziela bazylii.

Stosuje się go do kąpieli (kilka kropli na wannę ciepłej wody), masażu (kilka i kominków aromaterapeutycznych. Ma działanie pobudzające i odświeżające, szczególnie przy zmęczeniu psychicznym i fizycznym.

Jest pomocny zwłaszcza w bólach pochodzenia neurologicznego, takich jak migreny, nerwobóle, bóle reumatyczne i artretyczne.

Łagodzi stany lękowe, bezsenność, apatię, brak koncentracji i depresję. Jego działanie antyseptyczne wykorzystywane jest zwalczaniu kataru, przeziębienia i stanów zapalnych zatok.

Stosowany miejscowo koi skutki ukąszeń owadów.

Uwaga:

Olejek bazyliowy zawiera dużą dawkę estragolu, który wykazuje działanie kancerogenne (wg. badań przeprowadzonych na zwierzętach). Dlatego też specjaliści odradzają długotrwałe stosowanie  preparatów z jego zawartością. Liść bazylii nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią oraz u niemowląt i małych dzieci.

Bazylia – przepisy kulinarne:

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

1 comment

Dodaj komentarz