Woda z kwiatów pomarańczy w kosmetyce

Woda z kwiatów pomarańczy w kosmetyce

Woda z kwiatów pomarańczy, czyli woda pomarańczowa to jedna z wielu najcenniejszych wód wykorzystywanych do pielęgnacji urody. Podobnie jak woda różana znajduje duże zastosowanie w kosmetyce naturalnej. Pochodzenie i właściwości wody pomarańczowej Woda pomarańczowa powstaje ze świeżych kwiatów gorzkiej pomarańczy Citrus Aurantium. Drzewa pomarańczowe rosną dziko w południowo – wschodniej[…]

Olejek migdałowy w pielęgnacji skóry

Olejek migdałowy w pielęgnacji skóry

Skóra wymaga codziennej i kompleksowej pielęgnacji. Dzięki naturalnym kosmetykom jest wyjątkowo dobrze zadbana. Oleje roślinne, np. olejek migdałowy to uniwersalny produkt, który bezpiecznie działa na całe ciało. Pochodzenie i skład olejku migdałowego Olejek migdałowy (Oleum Amygdalae, Amigdalina oleum) powstaje podczas wyciskania na zimno gorzkich i słodkich nasion drzewa migdałowego. Nasiona[…]

Glinka zielona w kosmetyce

Glinka zielona w kosmetyce

Glinki są wspaniałym naturalnym kosmetykiem o uniwersalnym zastosowaniu. Występują w naturze w kilku rodzajach, ale najsilniejsze działanie ma glinka zielona, nazywana także kambryjską. Już w starożytnym Egipcie znana była ze swoich uzdrawiających właściwości. Glinka zielona – pochodzenie i właściwości Glinka zielona pochodzi ze skał krzemionkowo-aluminiowych. W stanie suchym – zmielona[…]

Glinka żółta w kosmetyce

Glinka żółta w kosmetyce

Glinki kosmetyczne mają wszechstronne zastosowanie. Wyróżniamy aż 5 rodzajów glinek i każda z nich jest uniwersalnym produktem w różnego rodzaju dolegliwościach i leczeniu wielu problemów, a zwłaszcza tych skórnych. Są też naturalnym nawilżaczem! Glinka żółta i jej naturalne działanie Glinka żółta ma bardzo podobny skład do glinki czerwonej, ale jej[…]

Glinka ghassoul w kosmetyce

Glinka ghassoul w kosmetyce

Natura to podstawa wielu kosmetyków. Preparaty naturalne bywają tańsze i bardziej skuteczne niż drogie, luksusowe produkty drogeryjne. Jednym z najstarszych, ekologicznych kosmetyków i jednocześnie bezcennym darem dla naszej cery jest glinka ghassoul. Pochodzenie i właściwości glinki ghassoul Glinka ghassoul, znana także jako rassoul nie wywołuje typowych dla wielu chemicznych produktów[…]