Apiterapia

Apiterapia

Apiterapia

Ul można z powodzeniem uznać za fabrykę substancji o niezwykle wszechstronnych właściwościach zdrowotnych.

Historia apiterapii

Apiterapia należy do najdłużej stosowanych terapii naturalnych – najstarsze dowody świadczące o stosowaniu miodu jako środka leczniczego, a mianowicie malowidło skalne w Cuevas de la Avena w Walencji, mają 20 tys. lat. Produkty pszczele powszechnie stosowano w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, a ich właściwości wykorzystywano w leczeniu między innymi ran, owrzodzeń, chorób wątroby. W starożytnym Egipcie propolis stanowił surowiec do balsamowania zwłok, a dzbany pełne miodu umieszczane były w grobowcach razem ze zmarłymi. Współcześnie apiterapia odzyskuje swoją popularność po chwilowym zapomnieniu, którego przyczyną było upowszechnienie antybiotyków.

Produkty lecznicze

Do produktów pszczelich stosowanych w apiterapii zalicza się:

Miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin bądź ze spadzi, czyli soku roślinnego , który ulega przetworzeniu przez owady (głównie mszyce). Wyróżnia się więc miody nektarowe i spadziowe. Miód dodawany do gorącej herbaty traci większość swoich właściwości. Z dobroczynnego działania miodu skorzystamy rozpuszczając go w letniej wodzie i pozostawiając na całą noc.

Propolis

Propolis, nazywany również kitem pszczelim, wytwarzany jest przez pszczoły z żywic drzew, a w ulu stosowany jest między innymi do pokrywania jego ścian w celu ochrony przed bakteriami, grzybami, wirusami i drobnoustrojami, np. gronkowcem.

Jad pszczeli

Leczenie jadem pszczelim określane jest jako apitoksynoterapia, a jej głównym celem jest uśmierzanie bólu. Terapia musi być prowadzona pod kontrolą lekarza, a przed jej rozpoczęciem należy się upewnić, że dana osoba nie jest uczulona na jad pszczeli. W apitoksynoterapii wykonuje się kontrolowane użądlenia bądź stosuje się jad w postaci maści, zastrzyków czy inhalacji.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele wytwarzane jest w gruczołach gardzielowych pszczół-robotnic. Charakteryzuje się zawartością bardzo wielu składników odżywczych.

Wosk pszczeli

Wosk jest wykorzystywany przez pszczoły do produkcji plastrów. Proces jego powstawania jest dość skomplikowany – wosk powstaje w gruczołach workowych zlokalizowanych na brzusznej stronie owada, następnie transportowany jest kanalikami na powierzchnię pancerza pszczoły, gdzie przyjmuje postać łusek. Do otrzymania 1 kg wosku potrzeba aż 1 milion takich łusek. W lecznictwie i kosmetyce wosk stosowany jest wyłącznie zewnętrznie.

Pyłek kwiatowy i pierzga

Pierzga wytwarzana jest z pyłku kwiatowego, który poddawany jest działaniu substancji ślinowych pszczół. Po złożeniu w ulu pyłek ulega fermentacji mlekowej. Pierzga, podobnie jak mleczko pszczele, wyróżnia się wysoką wartością odżywczą.

Wskazania

Zakres zdrowotnego oddziaływania produktów pszczelich jest niezwykle szeroki. Główne wskazania do apiterapii to:

  • osłabienie fizyczne i psychiczne, stres, depresja
  • choroby układu pokarmowego – wrzody żołądka i dwunastnicy, niedożywienie i brak apetytu, biegunki, zaparcia, stany zapalne żołądka i wątroby
  • choroby układu krążenia – miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, stany zapalne żył, choroba niedokrwienna serca, anemia
  • choroby układu oddechowego i przeziębienia – zapalenie górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, astma (należy jednak zachować ostrożność, gdyż mleczko pszczele może pobudzać ataki astmy)
  • choroby dermatologiczne – grzybice, owrzodzenia, odleżyny, oparzenia, trudno gojące się rany, egzemy, stany zapalne skóry, opryszczka, łuszczyca
  • choroby ginekologiczne – zapalenie pochwy i szyjki macicy
  • choroby reumatyczne
  • choroby układu moczowo-płciowego – stany zapalne dróg moczowych i nerek, schorzenia prostaty

Przeciwwskazania

Produkty pszczele są silnymi alergenami, dlatego też terapia musi być prowadzona przez specjalistę.

 

Małgorzata Przybyłowicz


Dodaj komentarz