Antynowotworowa pektyna
Najnowsze badania przeprowadzone przez prof. Vic’a Morris z Institute of Food Research dowodzą , że fragment pektyny zawartej w owocach hamuje galectin 3 (Gal3) proteinę, która przyczynia się do postępu choroby, we wszystkich stadiach rozwoju nowotworu.
Galectin3 jest odpowiedzialne za przyklejanie się komórek do siebie, co sprzyja tworzeniu ognisk choroby i przerzutom nowotworowym.
Większość wniosków o antyrakowym wpływie żywności płynie z badań populacyjnych. Badania prof. Morris’a, sprawdzają mechanizmy działania pektyny na poziomie molekularnym, dowodząc słuszności tezy, że owoce i warzywach zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór.
Bioaktywna pektyna, dzięki zdolności żelującej, jest często stosowanym środkiem spożywczym do zagęszczania np. dżemów i galaretek.
Prof. Morris zaleca jednak, by spożywać przede wszystkim różnorodne owoce, warzywa i produkty spożywcze bogate w błonnik.
Pektyny to węglowodany złożone występujące w ścianach komórkowych wielu roślin. Owocami bogatymi w pektyny są jabłka, śliwki, agrest i porzeczki . Z warzyw wymienić można marchew i buraki. Bardzo bogate w pektyny są skórki owoców cytrusowych. W ich suchej masie, aż 50% to pektyny.
Dodatkowym walorem dietetycznym pektyn jest właściwość pęcznienia w żołądku dzięki czemu pokarm zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.
Źródło:
Institute of Food Research
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz