Alergia na białko jaja kurzego – przepisy kulinarne

Ciasteczka kruche

Alergia na białko jaja kurzego – przepisy kulinarne

Białko jaja kurzego jest silnym alergenem. Na liście produktów wywołujących uczulenia zajmuje drugie miejsce za białkami mleka. Dlatego jajka nie należy podawać osobom uczulonym i dzieciom poniżej 12. miesiąca życia ze skłonnością do alergii.

Alergia na białko jaja kurzego jest znacznie częściej obserwowana u dzieci niż dorosłych. Alergia ta w większości przypadkach ustępuje wraz z wiekiem (pod warunkiem unikania spożywania alergenu przez dłuższy czas – minimum 1 rok).

Głównymi składnikami białka jaja kurzego powodującymi uczulenie są: owomukoid, owoalbumina i owotransferyna.

Zastąpienie w diecie jaja kurzego jajami innego gatunku drobiu niestety nie przynosi pożądanych rezultatów ustąpienia alergii.

Spożycie alergenu może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, która może zagrażać życiu – anafilaksji. Może ona być wywołana przez bardzo małą ilość pożywienia (wystarczy jeden kęs), a objawy mogą pojawić się w ciągu kilku minut od spożycia lub po kilku godzinach. Objawami towarzyszącymi anafilaksji są astma, wysypki skórne, nudności, wymioty i biegunka.

Zaostrzenie objawów alergicznych występuje przy wzmożonym wysiłku fizycznym i w sytuacjach stresogennych.

Najskuteczniejszą terapią chorób alergicznych jest eliminowanie kontaktu z alergenem.

Uwaga na szczepionki przeciw odrze, śwince i różyczce – zawarte w nich drobnoustroje mogły być hodowane na jaju kurzym

Niestety jajka znajduja się w bardzo wielu słodyczach, ciastach i ciastkach, które nasze pociechy tak uwielbiają.

Poniżej znajdziesz garść pomysłów na pyszne ciasta i ciasteczka bez użycia jaj.

Przepisy kulinarne na słodkości bez użycia białka jaj.

Ciasto z wiśniami Ciasto z wiśniami

1,2 szkl. mąki
1 szkl. cukru (niepełna)
1 kostka masła
0,5 szkl. Startych migdałów
1 ł. Proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka lub sok z 1 cytryny
mleko
1 kg wiśni

 

Utrzeć masło z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste, ale spadało z łyżki. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obłożyć owocami. Piec w temp. 200 stopni ok.. 50 min.

Ciasteczka krucheKruche ciasteczka

 

25 dag mąki
5 dag margaryny
6 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić ciasteczka za pomocą foremek. Piec w temperaturze 180 stopni  ok. 15 minut. Gotowe ciasteczka można polać czekoladową polewą.

Donuty cytrynowe

15 dag twarogu
1/3 szkl. Cukru
6 ł. Mleka
6 ł. Oleju
sok i starta skórka z cytryny
sól
1,8 szkl. Mąki
1 proszek do pieczenia
0,5 szkl. Cukru pudru
olej do smażenia

Twaróg wymieszać z cukrem, mlekiem, olejem, skórką z cytryny i solą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do twarogu. Zagnieść na gładkie ciasto.

Rozwałkować na grubość 2 cm, na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 12 kółek o średnicy 6 cm. W środku każdego z nich wyciąć mniejsze o średnicy 2 cm.

W garnku rozgrzać olej. Wkładać ciastka i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Odsączyć z tłuszczu na papierze.

3-4 ł. Soku z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na lukier. Posmarować donuty. Dodatkowo można posypać je wiórkami kokosowymi.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

1 comment

Dodaj komentarz