Agrest

Agrest

Agrest

Agrest to niedoceniany owoc, który mimo znaczącej wartości odżywczej, nie cieszy się szczególnym powodzeniem. W sklepach i na targach pojawia się dość rzadko. Najczęściej można go spotkać w ogródkach naszych babć.

Występujący w ponad 1500 odmianach agrest należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych, bowiem informacji o tej roślinie nie znaleziono ani w przekazach pochodzących z starożytnej Grecji, ani w zapiskach ze starożytnego Rzymu. Na szerszą skale zaczęto go uprawiać najprawdopodobniej dopiero XIX wieku, choć pierwsze wzmianki o jego wykorzystaniu w kuchni i medycynie pochodzą z szesnastowiecznej Francji.

Szczególnego znaczenia agrest nabrał w staroangielskiej tradycji. Wierzono bowiem, że gałązki dzikiego agrestu zawieszone w oknach lub drzwiach odpędzają nieszczęście. Nazywano agrest „owocem wróżek”, gdyż legenda głosiła, iż w krzewach agrestu chowają się wróżki

Agrest to niskokaloryczny owoc (100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu) bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę A, C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, sód, krzem, magnez i żelazo oraz cenne dla zdrowia pektyny. Jest bogatym źródłem magnezu i wapnia, który wpływa korzystnie na stan zębów oraz kości. Spożywanie agrestu jest wskazane w przypadku diety odchudzającej i problemów z zaparciami, gdyż owoc ten, dzięki bogactwu błonnika wpływa korzystnie na przemianę materii i perystaltykę jelit. Pektyny zawarte w agreście wpływają także korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, gdyż pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Kwaskowy smak agrestu zawdzięczamy zawartości kwasów jabłkowego i cytrynowego.

Agrest w kuchni

Owoce agrestu najczęściej jemy na surowo. Popularne są także ciasta, kompoty, galaretki i dżemy agrestowe.

Agrest fot. fotolia

Owoc możemy spożywać również w wersji suszonej lub kandyzowanej. Z agrestu warto przygotować również pyszną nalewkę agrestową. Agrest to także podstawa przepysznego Gooseberry fool – tradycyjnego deseru angielskiego na bazie śmietany.

Przepis na Gooseberry fool

Składniki:

  • 500g agrestu (bez ogonków i szypułek)
  • 4 czubate łyżki cukru
  • łyżka wody
  • łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 300ml śmietany kremówki

Gotujemy w garnku agrest z dodatkiem skórki cytrynowej, 2 łyżek cukru i wody ok. 10 minut aż zmięknie. Następnie mieszankę rozgniatamy widelcem, studzimy i pozostawiamy w lodówce do całkowitego schłodzenia

Trzepaczką ubijamy śmietanę z cukrem, mieszamy z połową agrestowej masy i przelewamy do salaterek lub wysokich szklanek. Dekorujemy pozostałą masą agrestową.

Możemy także ugotowane owoce przetrzeć przez sito i dopiero tak powstały likier agrestowy wymieszać ze śmietaną. W wersji light zastąp śmietanę naturalnym jogurtem bez dodatku cukru.

Znaczenie agrestu w medycynie naturalnej

Prozdrowotne właściwości agrestu od lat są cenione w medycynie ludowej. Picie soku z agrestu jest zalecane w przypadku ogólnego osłabienia organizmu. Ze względu na właściwości moczopędne i oczyszczające ze zbędnych produktów przemiany materii owoc z powodzeniem stosuje się również w przypadku artretyzmu. Suszony agrest to także naturalny środek o łagodnym działaniu przeczyszczającym. W przypadku problemów z niestrawnością tradycyjnie stosuje się nalewkę z agrestu, która poprawia trawienie i zwiększa wydzielanie żółci.

Nalewka agrestowa z imbirem i miodem

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 l wódki
  • O,5 l miodu
  • kłącze imbiru

Agrest  myjemy, zalewamy wódką, dodajemy kawałek obranego korzenia imbiru i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie odcedzamy powstałą nalewkę. Pozostałe owoce zalewamy miodem i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy owoce i mieszamy powstały syrop miodowy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.

Agrest w kosmetyce

Agrest wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie ale również na urodę. Rozgniecione owoce  warto stosować jako naturalny peeling wygładzający cerę lub maseczkę na twarz. Agrest dostarcza skórze cennych witamin i delikatnie złuszcza martwy naskórek. To doskonałe antidotum na zmęczoną i poszarzałą cerę, której brakuje blasku. Maseczka z agrestu rozświetli cerę i nada jej zdrowego kolorytu.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz