Agrest
Agrest to niedoceniany owoc, który mimo znaczącej wartości odżywczej, nie cieszy się szczególnym powodzeniem. W sklepach i na targach pojawia się dość rzadko. Najczęściej można go spotkać w ogródkach naszych babć.
Występujący w ponad 1500 odmianach agrest należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych, bowiem informacji o tej roślinie nie znaleziono ani w przekazach pochodzących z starożytnej Grecji, ani w zapiskach ze starożytnego Rzymu. Na szerszą skale zaczęto go uprawiać najprawdopodobniej dopiero XIX wieku, choć pierwsze wzmianki o jego wykorzystaniu w kuchni i medycynie pochodzą z szesnastowiecznej Francji.
Szczególnego znaczenia agrest nabrał w staroangielskiej tradycji. Wierzono bowiem, że gałązki dzikiego agrestu zawieszone w oknach lub drzwiach odpędzają nieszczęście. Nazywano agrest „owocem wróżek”, gdyż legenda głosiła, iż w krzewach agrestu chowają się wróżki
Agrest to niskokaloryczny owoc (100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu) bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę A, C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, sód, krzem, magnez i żelazo oraz cenne dla zdrowia pektyny. Jest bogatym źródłem magnezu i wapnia, który wpływa korzystnie na stan zębów oraz kości. Spożywanie agrestu jest wskazane w przypadku diety odchudzającej i problemów z zaparciami, gdyż owoc ten, dzięki bogactwu błonnika wpływa korzystnie na przemianę materii i perystaltykę jelit. Pektyny zawarte w agreście wpływają także korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, gdyż pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Kwaskowy smak agrestu zawdzięczamy zawartości kwasów jabłkowego i cytrynowego.
Agrest w kuchni
Owoce agrestu najczęściej jemy na surowo. Popularne są także ciasta, kompoty, galaretki i dżemy agrestowe.
Owoc możemy spożywać również w wersji suszonej lub kandyzowanej. Z agrestu warto przygotować również pyszną nalewkę agrestową. Agrest to także podstawa przepysznego Gooseberry fool – tradycyjnego deseru angielskiego na bazie śmietany.
Przepis na Gooseberry fool
Składniki:
- 500g agrestu (bez ogonków i szypułek)
- 4 czubate łyżki cukru
- łyżka wody
- łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 300ml śmietany kremówki
Gotujemy w garnku agrest z dodatkiem skórki cytrynowej, 2 łyżek cukru i wody ok. 10 minut aż zmięknie. Następnie mieszankę rozgniatamy widelcem, studzimy i pozostawiamy w lodówce do całkowitego schłodzenia
Trzepaczką ubijamy śmietanę z cukrem, mieszamy z połową agrestowej masy i przelewamy do salaterek lub wysokich szklanek. Dekorujemy pozostałą masą agrestową.
Możemy także ugotowane owoce przetrzeć przez sito i dopiero tak powstały likier agrestowy wymieszać ze śmietaną. W wersji light zastąp śmietanę naturalnym jogurtem bez dodatku cukru.
Znaczenie agrestu w medycynie naturalnej
Prozdrowotne właściwości agrestu od lat są cenione w medycynie ludowej. Picie soku z agrestu jest zalecane w przypadku ogólnego osłabienia organizmu. Ze względu na właściwości moczopędne i oczyszczające ze zbędnych produktów przemiany materii owoc z powodzeniem stosuje się również w przypadku artretyzmu. Suszony agrest to także naturalny środek o łagodnym działaniu przeczyszczającym. W przypadku problemów z niestrawnością tradycyjnie stosuje się nalewkę z agrestu, która poprawia trawienie i zwiększa wydzielanie żółci.
Nalewka agrestowa z imbirem i miodem
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 l wódki
- O,5 l miodu
- kłącze imbiru
Agrest myjemy, zalewamy wódką, dodajemy kawałek obranego korzenia imbiru i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie odcedzamy powstałą nalewkę. Pozostałe owoce zalewamy miodem i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy owoce i mieszamy powstały syrop miodowy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.
Agrest w kosmetyce
Agrest wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie ale również na urodę. Rozgniecione owoce warto stosować jako naturalny peeling wygładzający cerę lub maseczkę na twarz. Agrest dostarcza skórze cennych witamin i delikatnie złuszcza martwy naskórek. To doskonałe antidotum na zmęczoną i poszarzałą cerę, której brakuje blasku. Maseczka z agrestu rozświetli cerę i nada jej zdrowego kolorytu.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz