6 naturalnych metod walki z nadciśnieniem i chorobami układu krwionośnego

6 naturalnych metod walki z nadciśnieniem i chorobami układu krwionośnego

6 naturalnych metod walki z nadciśnieniem i chorobami układu krwionośnego

Dieta i styl życia mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Stanowią istotny czynnik w profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych, ze schorzeniami serca i układu krwionośnego na czele. Zadbaj o swoje zdrowie jedząc więcej warzyw i owoców. Poznaj leczniczą moc ziół. Wprowadź naturalne leki do swojej apteczki.

Gruszki

Gruszki dostarczają sporej dawki antyoksydantów i błonnika, dzięki czemu polecane są w profilaktyce chorób układu krążenia. Ich spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi.

Gruszki fot. © sterneleben - Fotolia.com

Bakłażan

Oberżyna oczyszcza organizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża zawartość cholesterolu we krwi.

Zapiekanka z bakłażana fot. © teressa - Fotolia.com

Truskawki

Truskawki  obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo i krwiotwórczo. Chronią przed chorobami serca i stanami zapalnymi w naczyniach krwionośnych (istotny czynnik chorób serca). Dzięki zawartości witaminy PP wpływają korzystnie na dotlenienie krwi. Dieta obfitująca w truskawki wzmacnia ścianki żył i tętnic.

Koktajl truskawkowy fot. © teressa - Fotolia.com

Czosnek

Czosnek obniża poziom „złego” i podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu. Wykazuje działanie zmniejszające agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Czosnek fot. © jd-photodesign - Fotolia.com

Głóg

Głóg wykazuje działanie przeciwzapalne i antymiażdżycowe. Rozszerza i wzmacnia naczynia krwionośne oraz zwiększa siłę skurczu serca. Poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych, obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Stosowanie wyciągów alkoholowych z głogu zalecane jest w przypadku nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca i miażdżycy.

Jabłka

Jabłka są źródłem potasu (około 140 mg w 100 g), który reguluje gospodarkę wodną organizmu i sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Dzięki dużej zawartość pektyn, regularne spożywanie tych owoców wpływa korzystnie na zmniejszenie wchłaniania „złego” cholesterolu.

Jabłka fot. © Christian Jung - Fotolia.com

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz