5 naturalnych metod na wzmocnienie odporności
Przedstawiamy pięć naturalnych metod wzmacniających odporność organizmu. Podpowiadamy jakie terapie naturalne mogą okazać się skuteczne w walce z nawracającymi infekcjami.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele – pokarm królowych pszczół, to bogactwo witamin i składników mineralnych. Wzmacnia odporność organizmu. Działa przeciwbakteryjnie, antywirusowo i bakteriobójczo.
Uwaga: Mleczka pszczelego nie należy przyjmować w przypadku astmy oraz alergii na produkty pszczele.
Magnetoterapia
Magnetoterapia to forma fizykoterapii, w której wykorzystuje się bodziec jakim jest pulsujące pole magnetyczne o niskiej częstotliwości.
Terapia ta ma wszechstronne zastosowanie lecznicze. Jest wykorzystywana m.in. w przypadku chorób reumatycznych, chorób dróg oddechowych i układu krążenia. Zabiegi wpływają również korzystnie na odporność organizmu.
Grota solna
Specyficzny mikroklimat groty solnej obfitujący w drogocenne pierwiastki – jod, magnez, wapń, potas, selen, żelazo, miedź, sód oraz brom wpływa korzystnie na wzmocnienie odporności.
Wizyty w grocie solnej są szczególnie zalecane w przypadku jesienno-zimowej depresji, przemęczenia oraz częstych stanów zapalnych układu oddechowego, a także astmy.
Słońce
Coraz więcej osób w obawie przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych unika słońca za wszelką cenę. Zdajemy się zapominać, że słońce jest nam niezbędne do życia tak samo jak pożywienie, woda i powietrze.
Dzięki ekspozycji skóry na promienie słoneczne dostarczamy organizmowi niezbędnej dawki witaminy D.
Witamina ta jest także obecna w produktach spożywczych, jednak bardzo trudno jest dostarczyć adekwatną ilość witaminy D tylko poprzez dietę . Niewiele produktów spożywczych ją zawiera. Pokarmowe źródła witaminy D to przede wszystkim tran i oleje rybne, ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela), mleko, produkty mleczne oraz jaja (żółtko jaja).
Badania naukowe powadzone przez Adit Ginde, których wyniki opublikowano w Archives of Internal Medicine wskazują, że witamina D może mieć istotny wpływ na odporność organizmu. Zdaniem naukowców, gdy spada ilość witaminy D w organizmie, znacznie rośnie ryzyko infekcji.
Dlatego warto przebywać na świeżym powietrzu, spacerować i korzystać z dobrodziejstwa słońca… oczywiście z umiarem.
Zielona herbata
Zielona herbata to bogactwo katechin – silnych antyoksydantów o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Zdaniem niektórych naukowców ma korzystniejszy wpływ na odporność organizmu niż witamina C.
Warto pić zieloną herbatę z sokiem z cytryny, który zwiększa wchłanianie katechin przez organizm.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment