Zupa z cukinii
Zupa-krem z cukinii to niezwykle proste w przygotowaniu i smaczne danie, które z pewnością polubią zwolennicy lekkiej i pożywnej kuchni opartej na smacznych oraz zdrowych warzywach i aromatycznych przyprawach.
Cukinia in. kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej. To niskokaloryczne warzywo (100 g cukinii zawiera jedynie ok. 15-16 kcal) o wybornym smaku i niezwykle szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jego spożywanie jest szczególnie wskazane w przypadku diety odchudzającej, gdyż cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii. Cenną zaletą kabaczka jest fakt, iż nie kumuluje on metali ciężkich, jak to ma miejsce np. w przypadku nowalijek.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 cukinie,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1,5 kostki rosołowej (drobiowej lub warzywnej),
- śmietana 18%,
- Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, bazylia, słodka papryka.
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obieramy cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Obrane warzywa kroimy na plasterki i podsmażamy w rondelku na oliwie z oliwek, aż się delikatnie zrumienią i zmiękną. Całość posypujemy cukrem i zalewamy 1/5 litra wrzątku. Dodajemy kostkę rosołową i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę gotujemy ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
Zupę-krem z cukinii podajemy w miseczkach udekorowane łyżką śmietany i posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz