Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia

Nie jestem szczególną amatorką zup rybnych jednak to danie naprawdę uwielbiam i szczerze polecam.

Pyszna, rozgrzewająca zupa rybna na bazie łososia sprawdzi się świetnie zarówno jako danie na codzienny obiad jak i wigilijną kolację. Jej przyrządzenie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Zupa rybna z łososia

Składniki:

  • 250 g filetu z łososia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 białej części pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3-4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej oraz ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła

Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Obieramy pozostałe warzywa.  Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę, por, pietruszkę oraz seler, a także kilka listków laurowych i ziele angielskie. Całość zalewamy 1,5 l wody i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Doprawiamy szczyptą słodkiej oraz ostrej papryki i smażymy na maśle z dodatkiem ząbków czosnku na złoty kolor. Łososia myjemy i zdejmujemy skórę. Rybę kroimy w niewielką kostkę i dodajemy, wraz z usmażonymi ziemniakami do gotującego się bulionu. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę rybną z łososia podajemy ze śmietaną i kaparami.

Zupa rybna z łososia


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , ,

Dodaj komentarz