Zupa fasolowa z makaronem
Jesień i zima w mojej kuchni to sezon na pożywne, rozgrzewające dania. W chłodne i wietrzne dni warto zadbać o wzmocnienie organizmu poprzez urozmaiconą dietę bogatą w warzywa i nasiona roślin strączkowych, które pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. W taką pogodę najlepiej sprawdzają się ciepłe posiłki. Aromatyczne danie z fasoli i makaronu to prosty sposób na sycący i rozgrzewający obiad.
Nasiona roślin strączkowych powinny na dobre zagościć w zimowym jadłospisie. Są bogatym źródłem białka oraz witamin A, C, PP oraz witamin z grupy B. Dieta bogata w fasolę, groch, cieciorkę i ciecierzycę wzmacnia odporność organizmu.
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
- 1 niewielki pęczek pietruszki
- 1 szklanka makaronu kokardki
- 2 szklanki ugotowanej fasoli lub fasola w puszce
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
Podsmażamy w garnku na maśle pokrojoną marchewkę i cebulę (jeśli wolimy wersję mięsną, dodajemy także boczek lub kiełbasę). Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Całość mieszamy, zalewamy 5 szklankami wody i doprawiamy szczyptą majeranku, gałki muszkatołowej, kilkoma listkami laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i doprowadzamy zupę do zagotowania. Następnie wsypujemy makaron i dodajemy fasolę. Gdy makaron się ugotuje, łączymy wywar z przecierem pomidorowym. Zupę gotujemy jeszcze przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz