Zioła w kuchni
Zioła zajmują ważne miejsce nie tylko w domowej apteczce, ale na kuchennej półce. Dodane do sałatki czy mięsa nadają niezwykły smak i aromat, a równocześnie dbają o nasze zdrowie. Oto niektóre z nich.
Oregano
Oregano nadaje się szczególnie do zup, sałatek, mięs, ryb. Jest również popularnym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej (np. pizzy, spaghetti) oraz kuchni francuskiej – wchodzi w skład ziół prowansalskich. Dodaje aromatu daniom z pomidorami czy fasolą. Oregano reguluje pracę układu pokarmowego (zwłaszcza wątroby), ma działanie przeciwbakteryjne (dzięki znacznej zawartości tymolu) i wiatropędne, poprawia apetyt. Jednak ze względu na właściwości rozkurczające oregano nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży. Napar z liści oregano znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, a także przy bólach menstruacyjnych.
Rozmaryn
Rozmaryn dzięki bogactwu garbników i flawonoidów działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjne. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydzielanie żółci, działa uspokajająco i rozkurczowo, ułatwia trawienie. Rozmaryn najczęściej dodajemy do tłustych potraw, a także ryb, sałatek, owoców morza. Jest to jeden ze składników ziół prowansalskich, dlatego też idealnie pasuje do dań kuchni francuskiej.
Majeranek
Majeranek dodaje aromatu zupom – zwłaszcza grochowej i ziemniaczanej – mięsom i sosom. Ma działanie moczopędne, uspokajające oraz ułatwia trawienie. Warto wiedzieć, że majeranek i oregano są odmianą jednej rośliny, mianowicie lebiodki. Szerokie zastosowanie ma olejek majerankowy, otrzymywany w procesie destylacji suszonych kwiatów, który pomaga w bólach głowy i mięśni, bezsenności, przeziębieniach, bólach menstruacyjnych.
Bazylia
Bazylię dodajemy do sosów, zup, sałatek – przede wszystkim z pomidorami i fasolą – ryb, owoców morza, mięsa wieprzowego. Zdrowotne działanie bazylii obejmuje przede wszystkim układ pokarmowy – ułatwia trawienie, przeciwdziała wzdęciom, ma działanie rozkurczające, przeciwbakteryjne. Olejek bazyliowy łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne, migreny, nerwobóle, stany lękowe, ułatwia zasypianie. Bazylia, podobnie jak oregano i rozmaryn, wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Estragon
Estragon szczególnie polecany jest osobom z nadciśnieniem, które powinny ograniczyć spożywanie soli – doskonale ją zastępuje. Zawiera garbniki, flawonoidy, witaminy A i C oraz kumarynę, dzięki której estragon ma działanie uspokajające, rozkurczowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kumaryny nie można jednak spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Jednak odrobiną estragonu bez ryzyka możemy przyprawiać dania. Zioło to dodajemy najczęściej do potraw z jajek i sałatek.
Lubczyk
Znany przede wszystkim z pełnienia funkcji naturalnego afrodyzjaku lubczyk posiada także inne zastosowania – w leczeniu infekcji dróg moczowych, niestrawności, wzdęć. Lubczyk jest składnikiem przyprawy „maggi” i z powodzenie może ją zastąpić. Dodajemy go do sałatek, zup – zwłaszcza ziemniaczanych – sosów, owoców morza. Lubczyk łagodzi również bóle menstruacyjne, nie powinien być jednak spożywany w dużych ilościach przez kobiety, u których występują obfite krwawienia – lubczyk może je wzmagać.
Cząber
Cząber polecany jest do potraw z kapusty bądź roślin strączkowych, a także do marynat i grzybów. Nadaje potrawom gorzki smak. Cząber pobudza apetyt, ułatwia trawienie, reguluje perystaltykę jelit, ma działanie wiatropędne i przeciwzapalne.
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz