Zioła na odchudzanie

Zioła na odchudzanie

Zioła na odchudzanie

W walce o szczupłą sylwetkę ważne jest aby stosować odpowiednio skomponowaną dietę oraz jak najwięcej się ruszać. Aby starania o idealną wagę były bardziej skuteczne warto dodatkowo sięgnąć po naturalne wspomagacze – zioła na odchudzanie.  Stosowanie ziół jako przypraw lub naparów znane jest bowiem od najdawniejszych czasów.

Do najbardziej skutecznych i najczęściej stosowanych ziół wspomagających odchudzanie należą:

Mięta pieprzowa jest jedną z najpopularniejszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Liście mięty używane są przy dolegliwościach związanych z bólem brzucha, a więc zaburzeniach trawienia, wymiotach, niestrawności, chorobach wątroby. Napar z mięty działa wiatropędnie, ułatwiając odejście gazów i zmniejszając wzdęcia, działa przeciwskurczowo i antyseptycznie.

Skrzyp polny ma działanie przede wszystkim moczopędne. Zawarta w nim rozpuszczalna krzemionka bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i wpływa korzystnie na przebieg procesów metabolicznych, dlatego wykorzystywany jest w celu wspomagania odchudzania. Ziele ma działanie moczopędne, sprawdza się w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych oraz miażdżycy, zapobiega tworzeniu się kamieni.

Mniszek lekarski(potocznie mlecz) podobnie jak skrzyp polny ma działanie moczopędne. Mniszek zwany również pospolitym reguluje procesy przemiany materii, wspomaga wątrobę, regulują pracę jelit, pobudza wytwarzanie soków trawiennych. Mniszek lekarski możemy włączyć do diety w postaci herbatek, soków lub liści, z których przyrządzimy sałatkę.

Fiołek trójbarwny jest cennym surowcem ze względy na zawartość rutyny, która bierze udział w procesach przemiany materii. Ma działanie moczopędne, oczyszcza więc organizm z substancji szkodliwych. Przy okazji fiołek trójbarwny świetnie działa na cerę.

Kruszyna pospolita to krzew, którego korę wykorzystuje się w ziołolecznictwie.  Stosuje się ją przy zaparcia nawykowych i atonicznych, zaburzeniach trawienia, niestrawność, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Zawarte w kruszynie pospolitej antrazwiązki pobudzają wydzielanie żółci i soków trawiennych. Jest jednym z najczęściej u nas stosowanych surowców przeczyszczających.

Lubczyk lekarski to roślina działa na organizm moczopędnie, eliminuje z niego chlorki oraz kwas moczowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych, likwiduje wzdęcia. Można ją stosować w postaci świeżych lub suszonych liści.

Alternatywą dla zwykłej herbaty może być także smakowity napar ze świeżych lub suszonych liści poziomki lub szałwii, które mają działanie  lekko moczopędne i antybakteryjne.  Po długim i stresującym dniu warto sięgnąć po uspokajającą herbatę melisy, która ma nie tylko ukoi nerwy ale też pomaga w zaburzeniach trawienia, przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego.

Przyprawy, które na co dzień stosujemy w kuchni mogą również pozytywnie wpływać na nasz organizm. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomagają trawienie. Jak najczęściej sięgajmy po bazylię, cząber, estragon, majeranek, oregano czy rozmaryn. Możemy trzymać je suszone w słoiczkach, uprawiać w ogrodzie lub w wonnych donicach na parapecie.

W sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością oraz aptekach oferowanych jest wiele ziół wspomagających odchudzanie. Substancje czynne, które zawarte są w surowcach roślinnych pełnią wiele funkcji, m.in. wspomagają pracę wątroby, wydzielanie soków trawiennych, usprawniają trawienie, regulują proces fermentacji w jelitach, ułatwiają ich opróżnianie, zapobiegają zaparciom. Inne zioła działają moczopędnie, ułatwiając wydalanie toksyn.

Aby działanie odchudzających ziół było jak najbardziej skuteczne, a jednocześnie bezpieczne i zdrowe dobrze wybierać gotowe mieszanki lub poradzić się fachowca – lekarza lub zielarza, bo zioła pomimo wielu dobroczynnych funkcji, źle stosowane mogą nam również zaszkodzić.

Mieszanka ziołowa na odchudzanie z równych ilości następujących składników:

  • ziele dziurawca
  • ziele krwawnika
  • liść melisy
  • liść mięty
  • liść szałwii
  • korzeń lubczyka
  • kora kruszyny

Łyżkę ziół zalać szklanką wody. Przygotować odwar, podgrzewając na małym ogniu ok. 10 min. Pić 3 razy dziennie ok. 1/2 szklanki między posiłkami.


Error: Nie można utworzyć katalogu „wp-content/uploads/2018/11”. Czy WordPress ma uprawnienie do zapisu do katalogu nadrzędnego?

Autor: Aleksandra Gajewska

Dietetyk, ekspert ds. żywienia, założycielka Kliniki Zdrowego Żywienia Helse. Absolwentka wydziału Nauk o Żywności Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Uczestnik wielu seminariów, konferencji związanych z tematyką zdrowego żywienia. Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Zaraz po studiach rozpoczęła pracę w zawodzie dietetyka w znanej na całym świecie sieci poradni żywieniowych. Doświadczenie zdobyte podczas pracy z pacjentami pozwoliło jej na otwarcie własnego gabinetu dietetycznego.

logo-helse Klinika Zdrowego Żywienia Helse
+48 507 085 565
dietetyk@helse.pl
www.helse.pl

TAGI: ,

Dodaj komentarz