Zdrowe i piękne włosy

Zdrowe i piękne włosy

Zdrowe i piękne włosy

By cieszyć się pięknymi, lśniącymi włosami trzeba je regularnie pielęgnować, odpowiednio dobrać kosmetyki naturalne na bazie wyciągów ziołowych i wysokiej jakości olejków roślinnych oraz co najważniejsze prawidłowo się odżywiać. Stosowanie przez dłuższy czas nieodpowiedniej diety, ubogiej w witaminy, aminokwasy i składniki mineralne, odbije się widocznie na kondycji naszych włosów.

Jeśli chcesz mieć zadbaną fryzurę, to w pierwszej kolejności zadbaj o odpowiedni sposób odżywiania. Zmiana złych nawyków żywieniowych pomoże z uporaniem się z takimi problemami jak przetłuszczanie lub przesuszanie się włosów, łupież, matowienie i wypadanie włosów. Nasze włosy żyją, rosną i muszą być właściwie odżywiane.

Białko to podstawa

Najważniejsza zasada utrzymania włosów w zdrowiu to spożywanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, czyli zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę. Dzięki diecie zasobnej w aminokwasy dostarczamy organizmowi odpowiedniego składnika do budowy keratyny – głównego budulca włosa.

Sprężystość i niełamliwość włosów zawdzięczamy tzw. „mostkom dwusiarczkowym” obecnym w wiązaniach keratyny. Siarkę do budowy tych wiązań organizm pobiera właśnie z pełnowartościowego białka, zasobnego w metioninę i cystynę.

By zapewnić włosom codzienną dawkę metioniny i cystyny w diecie nie może zabraknąć mięsa, ryb i jajek. Cystyna obecna jest również w roślinach strączkowych, otrębach pszennych, płatkach owsianych i soi. Aminokwasy nie są magazynowane w organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich w codziennym pożywieniu.

Dobrej kondycji włosów na pewno nie służą diety odchudzające oparte wyłącznie na warzywach i owocach, gdyż są ubogie w białko, a zwłaszcza wspomniane wcześniej aminokwasy siarkowe. Przy odchudzaniu warto do diety włączyć przynajmniej jajka. Białko jaja kurzego jest białkiem pełnowartościowym, tzw. białkiem modelowym, czyli zawierającym wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy.

Naturalne sposoby na wzmocnienie włosów

Cynk – pierwiastek piękna

Cynk zaliczany jest do najważniejszych, obok żelaza i miedzi mikroelementów niezbędnych włosom. Jego niedobór ma ogromny wpływ na ich wzrost i wygląd. Wypadanie i matowienie włosów może zostać powstrzymane przez uzupełnienie diety o takie produkty jak pestki dyni, wątróbka, nasiona roślin strączkowych, jajka, pełnoziarniste pieczywo. Przeciętne, dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na cynk to 15 mg, w przypadku kobiet w ciąży dawka zwiększa się o 100% i wynosi 30 mg . Przyswajanie cynku z pożywienia jest hamowane przez kofeinę, teofilinę i teobrominę, czyli substancje zawarte w kawie, herbacie, kakao, czekoladzie i coli, dlatego warto ograniczyć do minimum ilość używek w diecie.

Żelazo – ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość

Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej budowy i tempa wzrostu włosa. Kobiety są szczególnie narażone na niedobór tego mikroelementu, w skutek czego włosy staja się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Obfite miesiączkowanie, ciąża i zła dieta szybko mogą doprowadzić do ubytku żelaza w organizmie.

Żelazo w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej.

Żelazo hemowe jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Jego wykorzystanie przez organizm sięga 20% spożytej ilości. Żelazo niehemowe przyswajane jest tylko w granicach 1-5%.

Żelazo w formie najlepiej przyswajalnej (hemowej) znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych takich jak mięso, jaja, wędliny i podroby.

Ciemne pieczywo, szpinak i inne zielone warzywa zawierają, co prawda dużo żelaza, z tym że jest to żelazo niehemowe i jego przyswajalność jest znikoma.

Ajurwedyjskie sposoby na problemy z włosami

Witaminy

Niezwykle ważne dla utrzymania włosów w dobrej kondycji są witaminy z grupy B, czyli np. B1 (tiamina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), oraz witamina H (biotyna).

Ułatwiają one przyswajanie białek, wspomagają odżywianie komórek włosów,  zapobiegają łojotokowi i łupieżowi.

Witaminę B1 – znajdziemy w kurzej piersi, kotlecie schabowym, ziarnach słonecznika

Witaminę B2 – w brokułach, jogurcie i wieprzowinie

Witamina B6 – w sardynkach, bananach, wątrobie

Kwas pantotenowy – jest w pieczarkach i brokułach

Witamina B12 – z wątróbek kurzych i w wołowinie

W naszej diecie nie może także zabraknąć witaminy C, której doskonałym źródłem są np. truskawki. Odpowiednia podaż witaminy C w codziennej diecie to podstawa bujnej i zdrowej czupryny. Zdaniem ekspertów, nawet niewielki niedobór tego składnika może skutkować słabymi, przesuszonymi i łamliwymi włosami.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz