Zdrowe i piękne włosy
By cieszyć się pięknymi, lśniącymi włosami trzeba je regularnie pielęgnować, odpowiednio dobrać kosmetyki naturalne na bazie wyciągów ziołowych i wysokiej jakości olejków roślinnych oraz co najważniejsze prawidłowo się odżywiać. Stosowanie przez dłuższy czas nieodpowiedniej diety, ubogiej w witaminy, aminokwasy i składniki mineralne, odbije się widocznie na kondycji naszych włosów.
Jeśli chcesz mieć zadbaną fryzurę, to w pierwszej kolejności zadbaj o odpowiedni sposób odżywiania. Zmiana złych nawyków żywieniowych pomoże z uporaniem się z takimi problemami jak przetłuszczanie lub przesuszanie się włosów, łupież, matowienie i wypadanie włosów. Nasze włosy żyją, rosną i muszą być właściwie odżywiane.
Białko to podstawa
Najważniejsza zasada utrzymania włosów w zdrowiu to spożywanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, czyli zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę. Dzięki diecie zasobnej w aminokwasy dostarczamy organizmowi odpowiedniego składnika do budowy keratyny – głównego budulca włosa.
Sprężystość i niełamliwość włosów zawdzięczamy tzw. „mostkom dwusiarczkowym” obecnym w wiązaniach keratyny. Siarkę do budowy tych wiązań organizm pobiera właśnie z pełnowartościowego białka, zasobnego w metioninę i cystynę.
By zapewnić włosom codzienną dawkę metioniny i cystyny w diecie nie może zabraknąć mięsa, ryb i jajek. Cystyna obecna jest również w roślinach strączkowych, otrębach pszennych, płatkach owsianych i soi. Aminokwasy nie są magazynowane w organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich w codziennym pożywieniu.
Dobrej kondycji włosów na pewno nie służą diety odchudzające oparte wyłącznie na warzywach i owocach, gdyż są ubogie w białko, a zwłaszcza wspomniane wcześniej aminokwasy siarkowe. Przy odchudzaniu warto do diety włączyć przynajmniej jajka. Białko jaja kurzego jest białkiem pełnowartościowym, tzw. białkiem modelowym, czyli zawierającym wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy.
Cynk – pierwiastek piękna
Cynk zaliczany jest do najważniejszych, obok żelaza i miedzi mikroelementów niezbędnych włosom. Jego niedobór ma ogromny wpływ na ich wzrost i wygląd. Wypadanie i matowienie włosów może zostać powstrzymane przez uzupełnienie diety o takie produkty jak pestki dyni, wątróbka, nasiona roślin strączkowych, jajka, pełnoziarniste pieczywo. Przeciętne, dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na cynk to 15 mg, w przypadku kobiet w ciąży dawka zwiększa się o 100% i wynosi 30 mg . Przyswajanie cynku z pożywienia jest hamowane przez kofeinę, teofilinę i teobrominę, czyli substancje zawarte w kawie, herbacie, kakao, czekoladzie i coli, dlatego warto ograniczyć do minimum ilość używek w diecie.
Żelazo – ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość
Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej budowy i tempa wzrostu włosa. Kobiety są szczególnie narażone na niedobór tego mikroelementu, w skutek czego włosy staja się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Obfite miesiączkowanie, ciąża i zła dieta szybko mogą doprowadzić do ubytku żelaza w organizmie.
Żelazo w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej.
Żelazo hemowe jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Jego wykorzystanie przez organizm sięga 20% spożytej ilości. Żelazo niehemowe przyswajane jest tylko w granicach 1-5%.
Żelazo w formie najlepiej przyswajalnej (hemowej) znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych takich jak mięso, jaja, wędliny i podroby.
Ciemne pieczywo, szpinak i inne zielone warzywa zawierają, co prawda dużo żelaza, z tym że jest to żelazo niehemowe i jego przyswajalność jest znikoma.
Witaminy
Niezwykle ważne dla utrzymania włosów w dobrej kondycji są witaminy z grupy B, czyli np. B1 (tiamina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), oraz witamina H (biotyna).
Ułatwiają one przyswajanie białek, wspomagają odżywianie komórek włosów, zapobiegają łojotokowi i łupieżowi.
Witaminę B1 – znajdziemy w kurzej piersi, kotlecie schabowym, ziarnach słonecznika
Witaminę B2 – w brokułach, jogurcie i wieprzowinie
Witamina B6 – w sardynkach, bananach, wątrobie
Kwas pantotenowy – jest w pieczarkach i brokułach
Witamina B12 – z wątróbek kurzych i w wołowinie
W naszej diecie nie może także zabraknąć witaminy C, której doskonałym źródłem są np. truskawki. Odpowiednia podaż witaminy C w codziennej diecie to podstawa bujnej i zdrowej czupryny. Zdaniem ekspertów, nawet niewielki niedobór tego składnika może skutkować słabymi, przesuszonymi i łamliwymi włosami.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz