Zalecenia żywieniowe dla urody
Stan naszych włosów i skóry świadczy nie tylko o aktualnej modzie, naszych upodobaniach czy dobrym smaku, ale przede wszystkim jest wyraźnym wskaźnikiem naszego stanu zdrowia. Niemal każda choroba czy stres odbijają się na naszym wyglądzie.
Właściwie skomponowany jadłospis, zawierający witaminy i niezbędne pierwiastki, to tajemnica młodego wyglądu i piękna, lśniących włosów oraz twardych i gładkich paznokci. Niektóre z zalecanych substancji (chrom, krzem, beta-karoten, witamina E czy koenzym Q) znajdują się nie tylko w drogich kosmetykach, a w naszym codziennym pożywieniu.
krzem, cynk oraz witamina A i witaminy z grupy B – na lśniące włosy
Krzem wpływa na przemianę materii (ułatwia też odchudzanie). Zapotrzebowanie na niego wzrasta w przypadku łamliwych paznokci, wypadaniu włosów czy szarej cery. Znajduje się w dużych ilościach w warzywach, pieczarkach, oliwie, otrębach i pestkach słonecznika. Bogatym jego źródłem jest także skrzyp polny.
Cynk jest odpowiedzialny za wszystkie podstawowe procesy życiowe, a jego niedobór objawia się, między innymi zmianami skórnymi, łysieniem oraz trudnością w gojeniu się ran. Występuje w dużych ilościach w produktach zwierzęcych, tak więc do grupy zagrożonych niedoborem należą wegetarianie, a także alkoholicy oraz kobiety ciężarne.
Objawy niedoboru witaminy A mogą pojawiać się nawet po kilku latach, dlatego rozpoznanie tej hipowitaminozy jest trudne. Wczesnymi objawami jest suchość i rogowacenie się skóry oraz upośledzenie pracy spojówek. Niebezpieczne dla zdrowia jest także nadmierne spożywanie witaminy A, czy to z pożywieniem czy z suplementami.
Witaminy z grupy B, to witaminy rozpuszczalne w wodzie, z tego też powodu ciężko doprowadzić do nadmiaru ich w organizmie. W dużych ilościach występują w drożdżach, mleku, mięsie i produktach zbożowych. Objawy niedoboru są mało charakterystyczne i polegają na występowaniu niedokrwistości, pękaniu warg, zmianach zapalnych skóry i języka oraz patologiach w obrębie układu nerwowego.
witamina C, E i beta-karoten oraz woda mineralna – na ładną cerę
Beta-karoten zapewnia cerze świeży, opalony wygląd, a oczom blask. Dzięki witaminie E skóra będzie elastyczna a zmarszczki pojawią się później. Do zalecanych produktów należą: marchew, morele, dynia, oleje roślinne i kiełki pszenicy.
Niedobór witaminy C powoduje bladość, nadmierne rogowacenie się naskórka oraz utratę elastyczności. Witamina C występuje w bardzo wielu produktach (zwłaszcza świeżych warzywach i owocach) jednak jest wyjątkowo nietrwała – pod wpływem obróbki technologicznej możemy stracić nawet 70% tej witaminy.
Brak wody prowadzi do wysuszenia oraz przyszarzenia cery. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna, warto mieć ją cały czas przy sobie i popijać między posiłkami.
koenzym Q – na młodość
Ten enzym odgrywa ważną rolę w spowalnianiu procesów starzenia się. Dzięki niemu jesteśmy w dobrej formie fizycznej i psychicznej. Występuje w wołowinie, oleju sojowym i podrobach.
warzywa i owoce w walce z cellulitem
Nie ma niestety idealnej diety, która mogłaby wyeliminować to mało estetyczne schorzenie, jednak odżywianie odgrywa istotną role w walce z cellulitem. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, zawierać optymalną ilość protein (ryby) i węglowodanów (grube kasze oraz razowe pieczywo). Należy także ograniczać ilość cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych.
![]() ![]() |
|
Dodaj komentarz