Zadbaj o kości – pij zieloną herbatę

Zielona herbata pomocna w profilaktyce osteoporozy

Zadbaj o kości – pij zieloną herbatę

Zielona herbata, której kolebką są Chiny, to jeden z najstarszych napojów świata. Szereg badań naukowych potwierdził jej pozytywny wpływ na zdrowie. Napój działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Wpływa korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, zapobiegając miażdżycy, zakrzepom i utlenianiu złego cholesterolu (LDL). Spowalnia procesy starzenia  i jest pomocny w walce z nadwagą, poprzez pobudzenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. To nie koniec właściwości zdrowotnych zielonej herbaty. Najnowsze badania sugerują, że wpływa korzystnie także na metabolizm kości.

Zielona herbata – profilaktyka osteoporozy

Jak donosi magazyn Journal of Agricultural and Food Chemistry Chińscy naukowcy z Chinese University of Hong Kong odkryli, że zielona herbata wpływa pozytywnie na proces kościotwórczy, pobudzając proces tworzenia i jednocześnie hamując proces resorpcji kości.

Korzystny wpływ na zdrowie układu kostnego zielona herbata zawdzięcza zawartości katechin – silnych antyoksydantów należących do grupy flawonoidów.

Osteoblasty i osteoklasty a katechiny

Komórkami kostnymi odpowiedzialnymi za procesy kościotwórcze są osteoblasty. Natomiast komórkami odpowiedzialnymi za proces resorpcji kości są osteoklasty. Gdy procesy utraty kości zaczyna przeważać nad procesami kościotwórczymi, kościec staje się coraz słabszy i podatny na złamania.

Wyniki badań laboratoryjnych na komórkach szczurów wskazują, że katechiny zawarte w zielonej herbacie, a w szczególności katechina EGC jest pomocna w zmniejszaniu ryzyka osteoporozy. Wpływa na zwiększenie aktywności osteoblastów i zmniejszenie aktywności osteoklastów, co prowadzi do zwiększenia wytrzymałości kości i zmniejszenia ryzyka złamań.

Zielona i czarna herbata

Zielona herbata zawiera od 30 do 40 procent wodo-rozpuszczalnych polifenoli. Proces fermentacji, czyli produkcji herbaty czarnej, pozbawia herbatę w większości tych cennych składników, pozostawiając jedynie 3 – 10 procent polifenoli. Mimo, iż w krajach zachodnich nadal największą popularnością cieszy się herbata czarna, jej zielony odpowiednik zyskuje sobie coraz większą sympatię.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz