Wybierz zdrowe źródło protein
Białko stanowi podstawowy budulec naszego organizmu. Zaraz po wodzie jest substancją występująca w największych ilościach w naszym ciele. Zdaniem ekspertów z Harvard Medical School białko powinno zaspokajać 15% dziennej dawki kalorii.
Standardowe zapotrzebowanie na białko wynosi 0,8 g na kilogram prawidłowej masy ciała np. jeśli ważysz 54 kg potrzebujesz 43,2 g białka dziennie.
Zdrowe źródło protein
Zdrowe źródło protein to produkty bogate w białko i jednocześnie zawierające niewielkie ilości nasyconych tłuszczów, których duże spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Proteiny
Dzięki proteinom w mózgu powstają neuroprzekaźniki biorące istotny udział w procesie myślenia. Wzmożesz czujność i jasność myśli, spożywając mięso, ryby, groch, fasole, soczewicę, soję oraz jej produkty, jaja i nabiał.
„1001 superporad zdrowotnych” Esme Floyd
Białko roślinne a białko zwierzęce
W poradniku Harvard Medical School „Jak walczyć z nadciśnieniem” specjaliści wskazują na pewną przewagę białka roślinnego nad zwierzęcym. Mianowicie ma ono niższą wartość energetyczną, jest bogatsze w błonnik i zawiera mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Większość gatunków mięs zawiera niemal tyle samo tłuszczów nasyconych co białka, niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają nawet więcej tłuszczu niż protein np. plaster szynki to ok. 25% białka i aż 75% tłuszczu.
Aggie Casey, kierująca Programem Zdrowego Serca, wspólnie z dr Herbertem Bensonem, współautorem poradnika, zalecają spożywanie jedynie chudego mięsa, w ograniczonych ilościach (porcja nie powinna przekraczać 85g).
Godnym polecenia produktem bogatym w białko pochodzenia zwierzęcego jest białe mięso indyka, ryby (szczególnie tłuste ryby morskie), polędwica wieprzowa, jajka, twaróg, maślanka, kefir i jogurty.
Z produktów wysoko-proteinowych pochodzenia roślinnego warto wybrać: tofu, tempeh, soję, fasolę, soczewicę, hummus i orzechy.
Białka kompletne (pełnowartościowe)
Produkty pochodzenia zwierzęcego (np. nabiał, mięso, ryby, jajka) są źródłem białka kompletnego, czyli zawierającego wszystkie niezbędne do życia aminokwasy. Natomiast białka pochodzenia roślinnego nazywane są mianem niekompletnych, gdyż nie dostarczają wszystkich niezbędnych naszemu organizmowi aminokwasów. Jedyny wyjątek stanowi soja, która jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka.
Soja
Soja jest unikalnym w świecie roślin źródłem białka zawierającego dziewięć podstawowych aminokwasów (białko kompletne). To nie tylko doskonałe źródło pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, ale także bogactwo błonnika, witamin z grupy B i izofawonów – substancji, które łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko nowotworów, osteoporozy i chorób serca.
Ricotta
Spośród nabiału szczególnie wartym polecenia jest miękki ser ricotta, wytwarzany z serwatki. Zawiera dużo wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (3-5%).
Serwatka a rak piersi
„Serwatka to produkt uboczny powstający przy produkcji serów, np. twarogu z mleka krowiego. Okazuje się pomocna w walce z rakiem piersi, ponieważ ogranicza stężenie estrogenów.”
„1001 superporad zdrowotnych” Esme Floyd
Proteiny grochu
Zdaniem australijskich naukowców z University of Manitoba proteiny pozyskane z grochu mogą pomóc chorym na nadciśnienie i przewlekłą chorobę nerek. Badania na gryzoniach wskazują, że preparat znacznie obniża ciśnienie krwi (20%) i usprawnia działanie nerek.
Jak podkreśla dr Aluko, prowadzący badania, jest szansa, iż w ciągu najbliższych lat na rynek farmaceutyczny trafi produkt oparty na wyżej wymienionych doświadczeniach naukowych o właściwościach leczniczych i profilaktycznych, w postaci czystego ekstraktu proteinowego z grochu, który jest naturalnym, alternatywnym podejściem, w stosunku do leczenia farmaceutycznego.
Uwaga na dietę wysokobiałkową
W ostatnich latach można zaobserwować wzrost zainteresowania dietą wysokobiałkową. Białko co prawda jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości protein może doprowadzić nawet do nieodwracalnych uszkodzeń narządów wewnętrznych. Dieta wysokobiałkowa obciąża nerki, co prowadzi do wytwarzania i wydzielania przez nie nadmiaru związków zawierających azot. Zbyt duże ilości białka mogą także prowadzić do wyczerpywania zasobów witamin B6 i B3, a także wapnia i magnezu w organizmie.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz