Witamina E w walce z uderzeniami gorąca
Witamina E jest stosowana od wielu lat w łagodzeniu uderzeń gorąca. Wiele badań medycznych wskazuje na skuteczność witaminy E w walce z symptomami menopauzy. Niestety współczesna farmakologia, powszechne stosowanie środków uspokajających i wprowadzenie terapii estrogenowej, zdaje się powoli wypierać metody leczenia oparte na składnikach odżywczych takich jak witaminy.
Choć nie znamy do końca przyczyn uderzeń gorąca, wiadomo że mają one związek z wahaniami hormonalnymi jakie następują w okresie menopauzy.
Dochodzi do spadku stężenia estrogenu, co powoduje wzrost stężenia hormonów FSH i LH. Im wyższe jest stężenie FSH i LH tym mocniej rozszerzają się naczynia krwionośne, a co za tym idzie dopływ krwi do skóry i ciepłota ciała.
Witamina E a uderzenia gorąca
Zbyt niskie stężenie witaminy E powoduje wzrost stężenia hormonów FSH i LH. Ponieważ stężenie wspomnianych hormonów i tak jest zbyt wysokie w okresie menopauzy na skutek spadku stężenia estrogenu, niedostateczna ilość witaminy E dodatkowo potęguje ten stan.
Witamina E reguluje także poziom estrogenu, zwiększając ilość tego hormonu w przypadku niedoboru i zmniejszając w sytuacji nadmiaru.
Po menopauzie nasileniu ulega stres oksydacyjny. Wraz z obniżeniem stężenia estrogenów upośledzeniu ulegają mechanizmy chroniące przed wolnymi rodnikami, prowadząc do zwiększenia procesów utleniania. Następstwem tego jest nasilenie wolnorodnikowego uszkodzenia tkanek i większe ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych, choroby serca i układu krążenia, choroby układu nerwowego oraz nowotworów. Estrogeny wykazują działanie antyoksydacyjne, chroniąc w znacznym stopniu przed działaniem wolnych rodników. W sytuacji niedoboru tego hormonu, co ma miejsce w okresie menopauzy, zaleca się stosowanie innych substancji o działaniu antyrodnikowym, w tym szczególnie witaminę E.
Dieta obfitująca w wysoko przetworzoną żywność, rafinowane produkty i uboga w orzechy oraz produkty pełnoziarniste sprzyja niedoborom witaminy E. Dobrym źródłem tej witaminy są nasiona słonecznika, migdały, marchewka, jajka, orzechy, ryby, kiełki pszenicy, pełnoziarniste pieczywo i zielonolistne warzywa.
Witamina E ulega zniszczeniu na skutek działania powietrza, wysokiej temperatury, zamrażania i długiego przechowywania. Dlatego szczególnie warte polecenia są, nadal nie doceniane w polskiej kuchni, kiełki pszenicy, gdyż stanowią łatwo dostępne i zawsze świeże źródło witamin, nie narażone szczególnie na ubytki witaminy E na skutek obróbki termicznej, zamrażania oraz długiego przechowywania. Świeżo zerwane kiełki są doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.
Warto spożywać produkty będące dobrym źródłem witaminy E z odrobiną tłuszczu, gdyż witamina ta rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie i wchłania z przewodu pokarmowego w obecności tłuszczów. Dlatego przygotowując np. sałatkę dobrze jest dodać do niej trochę oliwy, by przyswoić z niej witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment