Witamina D zwiększa siłę mięśni
Witamina D cieszy się ostatnio sporym zainteresowaniem wśród naukowców, zwłaszcza ze względu na rolę jaką pełni w profilaktyce osteoporozy, budowie zdrowych i mocnych kości, jak również zapobieganiu pewnym rodzajom nowotworów i nadciśnieniu.
Badacze z Uniwersytetu w Manchester donoszą na łamach Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, że jak wskazują wyniki prowadzonych przez nich badań witamina ta ma również pozytywny wpływ na wytrzymałość i siłę skurczu mięśni u dorastających dziewcząt.
W doświadczeniu, prowadzonym przez dr Kate Ward, brało udział 99 dziewcząt w wieku 12 – 14 lat. Wyniki badania wyraźnie wskazują na pozytywny wpływ witaminy D na siłę mięśni.
Aż u 75 % badanych dziewcząt wykazano niedobór witaminy D we krwi. Mimo, iż witamina ta może być dostarczona organizmowi w prosty sposób jakim jest synteza witaminy D poprzez ekspozycję skóry na działanie promieni słonecznych, jak potwierdza wiele badań naukowych, na niedobór tej witaminy cierpi znaczna część społeczeństwa.
Wśród badanych niedobory witaminy D nie dawały żadnych wyraźnych zewnętrznych objawów. Dziewczęta, u których odnotowano wyższy poziom witaminy D w krwiobiegu znacznie lepiej przeszły testy na siłę i wytrzymałość mięśni w porównaniu z dziewczętami, u których wykazano niski poziom tej witaminy.
Wyniki badań dołączą do rosnącej bazy informacji na temat witaminy D i jej szerokiego spektrum działania na zdrowie. Witamina ta pełni istotną funkcje w budowie mocnych kości. Jest niezbędna w profilaktyce osteoporozy, chorób nowotworowych, chorób układu krwionośnego i wczesnej próchnicy zębów u dzieci. Witamina D zapobiega również stanom zapalnym skóry, wzmacnia odporność i stosowana jest także w zapobieganiu nawrotom i leczeniu stwardnienia rozsianego.
90% witaminy D w naszym organizmie pochodzi z ekspozycji na słońce. Jej znaczny niedobór jest szczególnie dotkliwy w miesiącach jesienno-zimowych, gdy promieniowanie ultrafioletowe nie jest wstanie zapewnić odpowiedniej dawki tej witaminy.
Bardzo trudno jest dostarczyć adekwatną ilość witaminy D tylko poprzez dietę . Niewiele produktów spożywczych ją zawiera.
Żeby zaspokoić zapotrzebowanie na tę witaminę trzeba by wypijać dziennie 10 szklanek mleka! Albo jeść tuńczyka lub makrelę 4-5 trzy w tygodniu.
Suplementacja witaminą D może skutkować przedawkowaniem co grozi wymiotami, zawrotami głowy i zaburzeniami pracy nerek. Przy produkcji witaminy D przez skórę nie ma mowy o przedawkowaniu. Organizm sam reguluje ile witaminy w danym czasie potrzebuje.
Dodatkowo unikanie promieniowania słonecznego, praca w zamkniętych pomieszczeniach, używanie kosmetyków z filtrem UV, jak również ciemna karnacja skóry potęgują ten problem. Skutki tak powszechnego niedoboru mogą być tragiczne – rośnie liczba osób cierpiących na choroby cywilizacyjne takie jak; osteoporoza, nowotwory i choroby układu krwionośnego. Jak zauważa coraz więcej naukowców, niedobór witaminy D w tym procesie nie jest bez znaczenia.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz