Witamina C a zdrowie układu krwionośnego
Wyniki najnowszych badań opublikowanych w Nutrition Journal po raz pierwszy ukazują wyraźny związek pomiędzy ciśnieniem krwi a poziomem witaminy C.
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego pod przewodnictwem Gladys’a Block’a zauważyli, że wzrost poziomu witaminy C wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Badaniem, które trwało 10 lat, objęto 242 kobiety w wieku 18 do 21 lat. Poziom witaminy C w krwi kobiet wynosił od 0.22 do 3.13 mg/dL.
Naukowcy odnotowali, że przy wzroście o 1 mg/dL poziomu witaminy C we krwi, ciśnienie skurczowe spada o 4.1 mmHg a ciśnienie rozkurczowe o 4.0 mmHg.
Zdaniem autorów raportu, witamina C (kwas askorbinowy) może być stosowana do regulacji ciśnienia krwi już u młodych zdrowych osób, tak by zapobiec ewentualnemu późniejszemu nadciśnieniu związanemu z wiekiem. Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie okazuje się być istotnym czynnikiem utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi i zdrowia naczyń krwionośnych.
Mechanizm działania kwasu askorbinowego na regulację ciśnienia krwi nie jest jeszcze do końca poznany, najprawdopodobniej ma związek z właściwościami antyoksydacyjnymi witaminy C. Rola witaminy C w regulowaniu ciśnienia krwi może mieć również związek z jej funkcją jaką pełni w wytwarzaniu i ochronie kolagenu. Białka kolagenu odpowiedzialne są za utrzymanie odpowiedniej struktury tętnic i ich elastyczność.
Witamina C jest witamina rozpuszczalną w wodzie. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 60 mg/dobę. Jej dobrym źródłem są owoce cytrusowe, truskawki, czarne porzeczki, pomidory, natka pietruszki i kiszona kapusta. Kwas askorbinowy jest związkiem nietrwałym. Ulega częściowemu rozkładowi pod wpływem wysokich temperatur (gotowania, pieczenia, smażenia), a także światła, stąd najbardziej wartościowe, pod względem zawartości witaminy C, są surowe warzywa i owoce, przechowywane przez krótki okres czasu w odpowiednich warunkach.
Nadciśnienie jest jednym z najważniejszych czynników grożących zdrowiu układu krążenia (choroba niedokrwienna i zawał mięśnia sercowego). Sprawia, że krew zbyt intensywnie napiera na naczynia krwionośne przez które przepływa, może więc być bezpośrednią przyczyną ich uszkodzenia i przedostania się krwi do różnych tkanek, stając się bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia i życia.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz