Witamina B6 zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Zwiększone przyjmowanie witaminy B6 poprzez dietę i suplementację może zmniejszyć ryzyko taka jelita grubego nawet o 50%. Jak czytamy w Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, wyniki badania, w którym wzięło udział prawie 15 000 osób wskazują, iż zwiększona podaż witaminy B6 wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka nowotworu jelita grubego.
Również szereg wcześniejszych badań naukowych wskazywał, że im większe spożycie witaminy B6 tym mniejsze ryzyko rozwoju raka jelita grubego. W 2008 roku w magazynie Orthomolecular Medicine News Service opublikowano wyniki badań wskazujące na ważną rolę jaką pełni witamina B6 w profilaktyce nowotworu jelita grubego, jak również na problem powszechnego niedoboru tego składnika i niedoceniania roli jaką pełni w organizmie [2].
Naukowcy ocenili związek między witaminą B6 a ryzykiem raka jelita grubego jako „umiarkowanie silny”. Badacze podkreślili jednocześnie, iż ze względu na fakt, iż nowotwór jelita grubego jest drugą co do częstości przyczyną zgonu, zaraz po raku sutka u kobiet i nowotworze płuc u mężczyzn, każdy składnik odżywczy o umiarkowanie silnym działaniu profilaktycznym zasługuje na szczególną uwagę.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi 1,8-2,4 mg. Jest wiele czynników wpływających na wyczerpywanie zasobów tego składnika w organizmie. Zdaniem naukowców przeciętnie poprzez dietę zapewniamy organizmowi jedynie ok. 1% zapotrzebowania na witaminę B6.
Przetworzona żywność, uboga w składniki odżywcze, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych lub estrogenowej terapii zastępczej, kortyzonu lub penicyliny, a także niedobór witaminy C powoduje wyczerpywanie zasobów witaminy B6 w organizmie. Jej wrogiem jest także cukier, alkohol, stres i kawa. W grupie ryzyka niedoboru witaminy B6 są także osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży, osoby na ścisłej diecie, astmatycy, chorzy na nerki, serce oraz palacze papierosów.
Dużo witaminy B6 ma wątróbka wołowa. Mniejsze ilości tej witaminy znajdziemy także w pełnym ziarnie zbóż, kiełkach pszenicy, soi, fasoli, orzechach, awokado, kapuście, zielonym groszku, szpinaku i bananach.
[1]http://www.nutraingredients.com
[2]http://www.orthomolecular.org
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz