Winorośl

Winoroślą altanowe doskonale nadają się dla tych, którzy nie chcą poświęcać uprawie wiele czasu. Odmiany te nie wymagają częstego cięcia, gdyż owocują nawet przy swobodnym wzroście i są odporne na mróz i choroby. Świetnie spełniają funkcję okrywową i nadają się do obsadzania wysokich pergoli, murów i altan. Jednak owocowanie nie jest tak obfite jak w odmianach deserowych czy deserowo winnych. Winogrona są dość słodkie lecz smakiem nie dorównują owocom odmian deserowych.

Winorośl

Marzec i kwiecień to najlepszy czas na stworzenie własnej mini-plantacji winorośli. Przy odrobinie entuzjazmu i zapału możemy wyhodować pyszne, dorodne winogrona. Winorośl jest od dawna uprawianym gatunkiem w wielu krajach świata, zwłaszcza tych o cieplejszym klimacie. Można ją z powodzeniem uprawiać również w Polsce.

Wiosna tuż, tuż. Marzec i kwiecień to najlepszy czas na stworzenie własnej mini-plantacji winorośli. Przy odrobinie entuzjazmu i zapału możemy wyhodować pyszne, dorodne winogrona.

Winorośl jest od dawna uprawianym gatunkiem w wielu krajach świata, zwłaszcza tych o cieplejszym klimacie. Przy odrobinie zapału i niezbędnej wiedzy można ją z powodzeniem uprawiać również w Polsce. Winorośl rodzi jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców, które są również surowcem szlachetnego trunku jakim jest wino. Winorośl jest długowieczna. Zaczyna owocować już w trzecim roku po posadzeniu i jest produktywna przez następne 30-40 lat. Decydując się jednak na uprawę winorośli, nawet na niewielka skalę, należy wziąć pod uwagę fakt, iż rośliny te bardzo intensywnie rosną i wymagają wiele zabiegów pielęgnacyjnych. Tak więc uprawa winorośli dla słodkich i soczystych owoców, to zajęcie dla entuzjastów.

Uprawa gruntowa i pod osłonami

Spośród odmian winorośli możemy wymienić odmiany winorośli do uprawy gruntowej i odmiany winorośli do uprawy pod osłonami.

Uprawa winorośli pod osłonami zapewnia większe zbiory i częściej przynosi pożądane rezultaty. Również asortyment odmian polecanych do uprawy pod osłonami jest znacznie szerszy niż do uprawy gruntowej. Owoce odmian gruntowych winorośli są mniejsze niż odmian hodowanych pod osłonami. W większości odmiany do uprawy gruntowej są wykorzystywane w produkcji win lecz znajdują się wśród nich także odmiany deserowe o słodkich i soczystych owocach do bezpośredniego spożycia.

Winorośle deserowe, deserowo-winne i altanowe

Odmiany deserowe mają stosunkowo duże winogrona o słodkim, gęstym i chrupiącym miąższu okrytym delikatną skórką. Uprawia się je przy słupkach wbitych w ziemię i rozpiętych drutach.  Doskonale nadają się do tworzenia niewielkich przepierzeń. Nie stosuje się ich jednak na wysokie pergole. Winorośle deserowe wymagają regularnego, częstego cięcia. Zabieg taki uniemożliwia nadmierny wzrost wegetatywny, czyli rozrost liści i nieproduktywnych pędów tzw. pasierbów. Regularne cięcie zapobiega zacienianiu dojrzewających owoców i zwiększenie plonów. Niektóre odmiany wymagają okrywania na zimę.

Winorośle deserowo-winne uprawia się podobnie jak odmiany deserowe. Ich winogrona mniej dorodne lecz bardziej soczyste, dlatego doskonale nadają się do domowego wyrobu win i soków. Są również łatwiejsze w uprawie gdyż wiele odmian deserowo-winnych wykazuje dużą odporność na różnego rodzaju choroby.

Winoroślą altanowe doskonale nadają się dla tych, którzy nie chcą poświęcać uprawie wiele czasu. Odmiany te nie wymagają częstego cięcia, gdyż owocują nawet przy swobodnym wzroście i są odporne na mróz i choroby.  Świetnie spełniają funkcję okrywową i nadają się do obsadzania wysokich pergoli, murów i altan. Jednak owocowanie nie jest tak obfite jak w odmianach deserowych czy deserowo-winnych. Winogrona są dość słodkie lecz smakiem nie dorównują owocom odmian deserowych.

Sadzenie i uprawa winorośli

Najkorzystniejszym okresem do sadzenia winorośli jest wiosna (marzec-kwiecień), lecz krzaczki możemy również sadzić jesienią (październik-listopad), wówczas należy odpowiednio zabezpieczyć sadzonki przed mrozem 10 cm warstwą ziemi lub ściółki.

Winorośl wymaga stanowiska ciepłego i nasłonecznionego. Korzystne dla krzewów jest posiadanie osłon od wiatrów wschodnich i północnych. Dlatego winorośle najlepiej rosną przy południowych, południowo-wschodnich i południowo-zachodnich ścianach domów, w miejscach zacisznych, szybko nagrzewających się i osłoniętych od wiatru. Winorośle nie mają szczególnych wymagań glebowych, lecz ziemie żyzne o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych są bardziej odpowiednie niż gliniaste, podmokłe gleby. Miejsce pod nasadzenie winorośli należy odpowiednio wcześniej przygotować i zbudować konstrukcję podtrzymującą rośliny. Miesiąc przed planowanym sadzeniem glebę odchwaszczamy i wybieramy ziemię na głębokość ok.40 cm. Na dno wsypujemy ziemię kompostową i nawóz wieloskładnikowy. Całość uzupełniamy ziemią, najlepiej wymieszaną z kompostem.

Sadzonki winorośli sadzimy w rzędach. Rozstawa między roślinami w rzędzie powinna wynosić ok. 1,5 m, natomiast odległość między rzędami powinna wynosić ok. 1,5-2 m. Winorośle sadzimy na tę samą wysokość na jaką były posadzone w szkółce. Przy każdej sadzonce umieszczamy palik. Po posadzeniu sadzonkę przywiązujemy do palika i skracamy do wysokości ok. 60 cm. Wszystkie pędy boczne przycinamy tak, by miały tylko jeden pąk.

Przez następne trzy lata od posadzenia roślin należy je zabezpieczać na zimę grubą warstwą ściółki, gdyż młode winorośle mogą przemarzać od korzeni.

Winorośli nie powinno się sadzić po drzewach i krzewach owocowych (przez minimum 3-4 lata), jak również po truskawkach i lucernie.

Rośliny 2-letnie i starsze potrzebują solidniejszych podpór. Konstrukcję podporową pod winorośle przygotowujemy z ok. 2 metrowych słupów o przekroju 8×8 cm. Słupy umieszczamy w rzędzie co 6 m, wkopując je w ziemię na głębokość 0,5 m. Na rusztowaniu rozciągamy druty co 30-40 cm.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz

Czarna porzeczka jest polecana do uprawy zwłaszcza ze względu na duże wartości odżywcze i dietetyczne, gdyż stanowi doskonałe źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu. Porzeczka dobrze rośnie w stanowisku słonecznymi lub częściowo zacienionym, osłoniętym od silnego wiatru, na ziemi żyznej, zasobnej w próchnicę. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie dobrze odchwaszczonej, lekko kwaśniej o odczynie 6,2-6,7. krzewy porzeczki są wysokoproduktywne nawet przez 10-15 lat. Najwięcej owoców krzew wytwarza na zeszłorocznych pędach. Dorodne krzewy porzeczki wydają 5-7,5 kg owoców rocznie.
Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest polecana do uprawy zwłaszcza ze względu na duże wartości odżywcze i dietetyczne,...

Cynie to kwiaty uwielbiane przez motyle. Fot. Patrycja Bydlińska
Cynia

Jeśli chcemy cieszyć się widokiem barwnych rabat i bukietów pełnych Cynii, warto już w marcu...

W marcu, po ustąpieniu ostatnich przymrozków zdejmujemy okrywę ochronna z grządek. Słomę i gałęzie, które ochraniały rośliny przed mrozem przeznaczamy na kompostownik. Pod koniec marca możemy wysiewać wprost do gruntu takie rośliny jak: groszek pachnący, mak ogrodowy, czarnuszkę, ostróżkę ogrodową i gipsówkę letnią. Również pod koniec miesiąca można rozmnażać przez podział byliny takie jak: dzielżany, lawenda, marcinki, liliowce, floksy, rudbekie i ostróżki.
Marzec w ogrodzie

Marzec to czas gdy w ogrodzie rozpoczynamy porządki po zimie i przygotowujemy rośliny do nowego...

Zamknij