Wigilijny barszcz czerwony
Barszcz z uszkami to zdecydowanie moja ulubiona potrawa wigilijna. Jego niepowtarzalny smak nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W moim domu co roku przyrządza się go w ten sam sposób tak, by wydobyć głęboki rubinowy kolor i intensywnie buraczany smak. Jest to danie postne, stąd w przepisie nie ma oczywiście mięsa, ale i masła. Według moich rodzinnych tradycji, wigilijny barszcz powinien być klarowny, dlatego by na jego powierzchni nie zbierały się „oczka” tłuszczu nie dodajemy do niego również oleju. Jak mawia moja mama: „tajemnicą dobrego barszczu jest duża ilość buraków oraz innych warzyw użytych do przygotowania wywaru”.
Składniki:
- 11/2 kg buraków (ok. 10 szt.)
- 0,5 l zakwasu buraczanego
- 0,5 l wywaru z suszonych grzybów (na wywar potrzebujemy ok. 10 – 15 dag grzybów)
- 30 dag selera ( ok. 1 szt.)
- 60 dag marchwi (ok. 6 szt.)
- 20 dag korzenia pietruszki (ok. 4 szt.)
- 1 por
- 3 średnie cebule
- liść laurowy i ziele angielskie
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do poziomu ok. 2 cm ponad warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, cukier, szczyptę soli i pieprz w ziarnach. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie odcedzamy warzywa, a otrzymany wywar łączymy z wywarem z grzybów i dodajemy zakwas buraczany. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania, tak by barszcz nie utracił ładnego koloru. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz cukrem. Przy kolejnym podgrzewaniu zupy można dla osiągnięcia ładniejszego koloru, dodać pół surowego, utartego buraka.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment