Wigilijny barszcz czerwony

Przepis na wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony

Barszcz z uszkami to zdecydowanie moja ulubiona potrawa wigilijna. Jego niepowtarzalny smak nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W moim domu co roku przyrządza się go w ten sam sposób tak, by wydobyć głęboki rubinowy kolor i intensywnie buraczany smak. Jest to danie postne, stąd w przepisie nie ma oczywiście mięsa, ale i masła. Według moich rodzinnych tradycji, wigilijny barszcz powinien być klarowny, dlatego by na jego powierzchni nie zbierały się „oczka” tłuszczu nie dodajemy do niego również oleju. Jak mawia moja mama: „tajemnicą dobrego barszczu jest duża ilość buraków oraz innych warzyw użytych do przygotowania wywaru”.

Składniki:

  • 11/2 kg buraków (ok. 10 szt.)
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 0,5 l wywaru z suszonych grzybów (na wywar potrzebujemy ok. 10 – 15 dag grzybów)
  • 30 dag selera ( ok. 1 szt.)
  • 60 dag marchwi  (ok. 6 szt.)
  • 20 dag korzenia pietruszki (ok. 4 szt.)
  • 1 por
  • 3 średnie cebule
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do poziomu ok. 2 cm ponad warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, cukier, szczyptę soli i pieprz w ziarnach.  Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie odcedzamy  warzywa, a otrzymany wywar łączymy z wywarem z grzybów i dodajemy zakwas buraczany. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania, tak by barszcz nie utracił ładnego koloru.  Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz cukrem. Przy kolejnym podgrzewaniu zupy można dla osiągnięcia ładniejszego koloru, dodać pół surowego, utartego buraka.

Wigilijny barszcz czerwony


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

1 comment

  1. Posted by Kaz, at Odpowiedz

    W przepisie na wigilijny barszcz z uszkami brak informacji jak przygotowac uszka. Kupic gotowe?
    Rowniez jak zrobic zakwas? Osobiscie kisze buraki na kilka dni przed swietami. Jest wspanialy i ekologiczny. Pozostalosc pije jako sok.
    Dziekuje za wspaniale informacje. Kaz

Dodaj komentarz