Weselne menu

Weselne menu

Weselne menu

Na weselu równie ważnym akcentem jak oprawa muzyczna i dekoracja sali jest weselne menu.

Tradycyjnie wybór menu należy do pary młodej i rodziców, jednak w dzisiejszych czasach, kiedy wesela odbywają się w restauracjach czy domach weselnych menu jest już wstępnie ustalone i przedstawiane. Zostaje tylko ostateczny wybór czy pozostać przy tradycyjnym rosole z makaronem, czy może jednak zdecydować się na krem borowikowy na obiad.

 

Potrawy serwowane podczas przyjęcia weselnego powinny być różnorodne, dostosowane do różnych gustów i smaków gości. Na stole weselnym powinny znaleźć się tradycyjne i typowo weselne dania. Na obiad zazwyczaj składają się trzy rodzaje mięsa, dodatki w postaci, kilku rodzajów klusek, ziemniaków, surówek. Następnie ważnym akcentem jest deser, najczęściej lodowy, a także trzy rodzaje ciasta i owoce. Zimne zakąski to kolejny etap weselnego menu. W ich skład wchodzą: płyty wędlin, płyty mięs pieczystych, deski serów pleśniowych i żółtych, kilka rodzajów sałatek, galantyny drobiowe, szynki w galarecie, śledzie w różnych postaciach. Ciepłe kolacje, to najczęściej lekkie dania, typu filety drobiowe lub de’volaie z frytkami lub ryżem i surówkami. Następnie często spotykaną kolacją weselną są barszcze czerwone z pasztecikami, strogonow z kluseczkami, barszcz biały lub żurek śląski. Oczywiście nieodłącznym elementem menu weselnego jest tort. Jego rodzaj, wielkość, kształt dobieramy pod kątem charakteru przyjęcia, wyglądu sali restauracyjnej, a nawet sukni panny młodej.

 

Układając menu musimy pamiętać o odpowiednich alkoholach. Oprócz tradycyjnej wódki, na stołach powinny znaleźć się także wina. Ważnym elementem przy wyborze restauracji jest kwestia związana z opłatami za alkohol. Często młodzi mogą dostarczy alkohol i zimne napoje do lokalu w swoim zakresie. Są jednak restauracje, które wymagają, aby taką usługę zamawiać u nich kompleksowo. Dotyczy to także napojów zimnych jak soki, woda mineralna, napoje gazowane.

 

Toasty

 

Miłym zwyczajem i gestem są toasty, czyli krótkie przemówienia na część państwa młodych.

Toasty składa się wychodzą za stół. Pierwszy toast powinien wznieść ojciec panny młodej, który to wita nowego członka rodziny. Drugi toast zaś powinien wznieść ojciec pana młodego, który wita synową. Trzeci toast wznosi ktoś z najbliższych, zazwyczaj jest to świadek, który życzy świeżo poślubionym szczęścia. Kolejną osobą wznoszącą toast jest pan młody. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością wznoszonych toastów. Należy pamiętać, aby w trakcie wygłaszania toastów nie trzymać kieliszka w dłoni.

 

Wina

 

Wybierając weselne menu, wybieramy także odpowiednie wina. Do wyboru mamy białe, czerwone różowe. Zasada mówi, że białe wino podaje się do ryb i drobiu, czerwone do czerwonych mięs i dziczyzny. Coraz częściej jednak dopuszcza się odstępstwa od tej reguły.

Proponuje się podawanie do serów pleśniowych lekkie białe wino, a nie jak dotychczas czerwone wino. Pamiętajmy, także, aby nie napełniać kieliszki po brzegi. Czerwone wino leje się do 1/3 objętości, a białe do 3/4. Wina musujące nalewa się na dwa razy, czekając aż opadnie piana.

 

Likiery i koniaki

 

Na deser najlepsze są likiery we wszystkich postaciach – wiśniowe, kawowe, kokosowe, miętowe lub Amaretto, włoski likier ze słodkich i gorzkich migdałów, wanilii i ziół.
Jeżeli ktoś nie lubi może sięgnąć po koniak, który im starszy tym lepszy. Koniak podaje się w specjalnych kieliszkach – konikówkach z obłym brzuszkiem i wąska szyjką. Ogrzewając dłonią wydobywamy specyficzne aromaty i smaki.

 

Kieliszki

 

Do każdego alkoholu wybieramy odpowiednie kieliszki. Szampan lub wino musujące podaje się w wąskich, wysokich kieliszkach, białe wino w kieliszku, który ma kształt kielicha tulipana, tak samo wino czerwone, jednak w tym przypadku kielich jest dużo większy. Likiery podaje się w małych kieliszkach na długich nóżkach. Koniak podaje się we wspomnianych wcześniej specjalnych konikówkach.

 

Słodycze i owoce

 

Dobór ciasta jest równie ważny jak tortu. Zazwyczaj zamawiamy trzy rodzaje. Najpopularniejsze to serniki, szarlotki, makowce. Na stołach znaleźć powinny się także dodatkowe słodycze, np. czekoladki, cukierki układane na paterach lub rozłożystych tacach.

Owoce to najczęściej winogrona białe i czerwone, mandarynki, kiwi, banany i ananasy, które można fantazyjnie wyeksponować na weselnym stole.

To czy wybrane menu i trunki się sprawdziły i przypadły do gustów zaproszonych gości, tak naprawdę każda para młoda przekona się dopiero po przyjęciu weselnym. Pozostaje mieć nadzieję, ze ich decyzje i wybór był trafiony, a zabawa udana.

 

 

 

Aleksandra Piltz


Dodaj komentarz