Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu według przepisu mojej Mamy.Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu według przepisu mojej Mamy.

Składniki na farsz:

  • 200 g suszonych grzybów (np. prawdziwków lub podgrzybków)
  • niewielka cebula
  • łyżka masła
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka tartej bułki
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • wrzątek

Przygotowanie farszu:

Grzyby myjemy i gotujemy ok. 20 min. w niewielkiej ilości wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Grzyby odsączamy i drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę do mięsa. Następnie łączymy je z cebulką, bułką tartą i posiekanymi jajkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Następnie równomiernie polewamy ją wrzątkiem (ok. 2 szklanki), jednocześnie mieszając całość łyżką. Gotową mieszankę pozostawiamy na ok. 10 min. Gdy ostygnie łączymy ją z pozostałymi składnikami, mieszamy i wyrabiamy na stolnicy.

Po uzyskaniu jednolitej masy, dzielimy ciasto na 4 równe części. Następnie formujemy wałkiem cienki placek o grubości ok. 2 mm.

Uszka z grzybami do barszczu

Wycinamy nożem kwadraciki o boku ok. 3-4 cm.

Uszka z grzybami do barszczu

W środku każdego kwadratu układamy nadzienie i składamy brzegi ciasta po przekątnej, tak by powstał pierożek.

Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu

Uformowane uszka gotujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz