Uszka z grzybami do barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu według przepisu mojej Mamy.
Składniki na farsz:
- 200 g suszonych grzybów (np. prawdziwków lub podgrzybków)
- niewielka cebula
- łyżka masła
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżka tartej bułki
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- wrzątek
Przygotowanie farszu:
Grzyby myjemy i gotujemy ok. 20 min. w niewielkiej ilości wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Grzyby odsączamy i drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę do mięsa. Następnie łączymy je z cebulką, bułką tartą i posiekanymi jajkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Następnie równomiernie polewamy ją wrzątkiem (ok. 2 szklanki), jednocześnie mieszając całość łyżką. Gotową mieszankę pozostawiamy na ok. 10 min. Gdy ostygnie łączymy ją z pozostałymi składnikami, mieszamy i wyrabiamy na stolnicy.
Po uzyskaniu jednolitej masy, dzielimy ciasto na 4 równe części. Następnie formujemy wałkiem cienki placek o grubości ok. 2 mm.
Wycinamy nożem kwadraciki o boku ok. 3-4 cm.
W środku każdego kwadratu układamy nadzienie i składamy brzegi ciasta po przekątnej, tak by powstał pierożek.
Uformowane uszka gotujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz