Uprawa sałaty z rozsady

Uprawa sałaty z rozsady

Uprawa sałaty z rozsady

Sałata już wczesną wiosną zieleni się w ogródkowych szklarniach. Jej spożywanie o tej porze roku jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Sałata jest źródłem błonnika, wapnia, potasu, magnezu, żelaza oraz sporej dawki witamin i antyoksydantów.

Sałatę cechuje krótki okres wegetacji i niewielkie zapotrzebowanie na ciepło. Do prawidłowego wzrostu wymaga jednak dużo światła, stąd powinna być uprawiana na stanowisku dobrze nasłonecznionym. Doskonale nadaje się na przedplon i poplon. Sałatę można wysiewać kilkakrotnie w ciągu sezonu, dobierając odpowiednią odmianę; wczesną, letnią i jesienną.

Przygotowanie rozsady

Uprawę salaty z rozsady stosujemy, by przyspieszyć pierwszy zbiór. W lutym możemy już wysiać sałatę do płytkich pojemników z odkwaszonym torfem, które ustawiamy na parapecie okiennym. Nasion nie wysiewamy zbyt gęsto. Po posianiu przykrywamy je cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy. Gdy siewki wykształcą pierwsze listki pikujemy je (przesadzamy) do pojemników o średnicy ok. 5 cm z substratem torfowym (np. małe pojemniki po jogurtach z wypalonymi w dnie otworami). Podczas uprawy należy dbać o wilgotność gleby.

Sałata najszybciej kiełkuje w temperaturze 18-20 stopni C.

Przygotowanie grządek

Sałata nie ma dużych wymagań pokarmowych. W marcu, na kilka dni przed przeniesieniem roślin do gruntu warto zadbać o prawidłowe nawiezienie ziemi. Odpowiedniej dawki azotu możemy dostarczyć do gleby dzięki zastosowaniu naturalnego nawozu jakim jest gnojówka pokrzywowa. Na początku miesiąca ściółkujemy grządki kompostem. Na 1 mkw grządki zużywamy 25 – 30 g nawozu (kompostu). Można też zastosować 0,5 kg/10 mkw nawozu wieloskładnikowego np. Azofoski ok. 10 dni przed sadzeniem.

Sadzenie rozsady

Sałatę możemy uprawiać w towarzystwie grochu, marchwi, rzodkiewki, buraka ćwikłowego i cebuli. Natomiast powinniśmy unikać towarzystwa pietruszki. Odległość sadzenia w rzędach i między rzędami jest zależna od wielkości odmiany.

Rozsadę sadzimy na grządki najwcześniej w drugiej połowie marca, najlepiej w pochmurny  dzień. Po posadzeniu warzyw podlewamy grządki. Przy tak wczesnym nasadzeniu sadzonki powinno się przykrywać agrowłókniną, którą zdejmujemy jak tylko minie niebezpieczeństwo przymrozków.

Jeśli uprawiamy sałatę w szklarni, należy pamiętać o częstym wietrzeniu.

Po ukorzenieniu sałaty opryskujemy ją 0,5% roztworem saletry wapniowej, co zapobiega niedoborom wapnia w liściach.

Zmianowanie

W celu uzyskiwania zdrowych i dorodnych plonów, warto robić 3 – letnią przerwę w uprawie sałaty na danej grządce.

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

1 comment

Dodaj komentarz