Uprawa lawendy
Kojarzy się z malowniczymi stokami Prowansji. Dzięki charakterystycznemu aromatowi i właściwościom leczniczym jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Wprost trudno się oprzeć urokowi tych gęstych fioletowawych kwiatów, dlatego coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach. Lawenda.
Lawenda (Lavendulla)
Ten półkrzew wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Jest z tą krainą związany tak ściśle, że niemal na samą myśl o lawendzie pojawiają się w naszych oczach obrazy przepięknych francuskich, włoskich czy chorwackich wiosek i pól usłanych fioletowymi dywanami i… marzenia o wakacjach.
Okres kwitnienia lawendy jest wyjątkowo długi. Rozpoczyna się już w czerwcu i trwa aż do października. Jest dość mrozoodporna, a ponieważ bardzo głęboko korzeni się, zwykle doskonale radzi sobie z przezimowaniem nawet w najniższych temperaturach.
Lawenda zwykle osiąga wysokość około 50 cm, bardzo gęsto rozkrzewiając się i wytwarzając ładne i obfite ulistnienie. Należy do roślin dnia długiego, co oznacza, że kwitnie dopiero w okresie gdy długość dni osiąga kilkanaście godzin.
Wymagania glebowe i pielęgnacja lawendy
Lawendę wysiewamy z nasion wczesną wiosną. Najlepiej rośnie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i zasobnych w wapń. Jeśli zatem marzymy o bajkowej leśnej kompozycji iglaków, wrzosów i lawendy powinniśmy zdecydować się jednak na inny dobór roślin. Lawenda bowiem wyjątkowo nie znosi tego towarzystwa, ponieważ źle rośnie na glebach kwaśnych.
Przed wysianiem lawendy powinniśmy zadbać o dobry drenaż stanowiska. Roślina ta lubi gleby żyzne i przewiewne, łatwo nagrzewające się. Piaszczyste. Nie siejmy jej zatem na ciężkich glebach gliniastych. W podobnych warunkach zaleca się wysadzanie lawendy z sadzonek. Jest odporna na suszę, ale źle znosi zalanie, dlatego ważne jest by w pielęgnacji lawendy zarówno na ogrodowych rabatach jak i w balkonowych pojemnikach nie przesadzać z nadmiernym podlewaniem lawendy.
W celu dobrego rozkrzewienia się lawendę powinniśmy co jakiś czas przycinać. Wyżej jesienią, po kwitnieniu i niżej wczesną wiosną. Dzięki temu lawenda zachowa swój gęsty i zwarty pokrój. Powinniśmy także zadbać o okrycie sadzonek na zimę.
Zastosowanie lawendy
Popularny obecnie trend w urządzaniu domów w stylu prowansalskim powinien znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przydomowym ogrodzie. Trudno zatem przecenić walory lawendy w projektowaniu prawdziwego wiejskiego ogrodu. Jej niezwykły aromat zwabia pszczoły i motyle, co nadaje temu miejscu szczególnego uroku. Od dawna wykorzystuje się także suszone kwiaty lawendy, które, umieszczone w płóciennych woreczkach, skutecznie odstraszają mole czyhające w szafach na wełniane swetry i płaszcze.
Lawenda jest doskonałym tłem dla róż. Świetnie sprawdza się wysiewana wzdłuż ścieżek, przy altanach i drzewach. Malowniczo wygląda również jako ozdoba skarp i ogródków skalnych.
To jedna z tych roślin, którą możemy z powodzeniem uprawiać w donicach i pojemnikach – dobrze sprawdza się bowiem na balkonach i tarasach.
Jest rośliną miododajną. Lawendowy miód ma niezwykły smak. Choć to może niezbyt powszechne, lawenda ma także szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Stosuje się ją w postaci świeżej (liście) lub suszonej (łodygi) jako składnik marynat, przyprawa do grilowanych mięs. Napar z lawendy natomiast skutecznie pomaga w leczeniu z jesiennych przeziębień. Suszone kwiaty lawendy są także atrakcyjnym dodatkiem do jesiennych kompozycji kwiatowych.
Małgorzata Kijak
Dodaj komentarz