Uprawa cukinii

Cukinia

Uprawa cukinii

Cukinia należy do gatunku warzyw dyniowatych. Częścią jadalną są owoce i kwiaty cukinii. Owoce mogą być żółte, jasnozielone lub ciemnozielone.

Uprawa cukinii należy do najmniej wymagających i najprostszych.  Warzywo stosunkowo szybko owocuje i daje duże plony. Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać od 13 do 45 owoców.

Sztuka kulinarna proponuje wiele metod przyrządzania zarówno owoców jak i kwiatów cukinii. Warzywo ma łagodny smak. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Ma niezwykle szerokie zastosowanie. Doskonale nadaje się na przetwory, jako dodatek do leczo, zup, sosów czy sałatek. Cukinię możemy jeść w formie smażonej, z grilla, gotowanej, duszonej a nawet surowej. Warto również spróbować kwiatów cukinii smażonych w cieście naleśnikowym.

Młode cukinie wyglądem przypominają ogórki. Są jednak od nich bardziej zasobne w składniki odżywcze, w tym w witaminę C, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne, dzięki czemu wpływają korzystnie na odporność organizmu. Cenną właściwością cukinii jest również fakt, że roślina gromadzi mało metali ciężkich z gleby.

Stanowisko

Cukinia dobrze rośnie na glebie żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, o odczynie obojętnym. Na jej uprawę najlepiej wybrać stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Przedplonem dla cukinii może być większość warzyw z wyjątkiem dyniowatych czyli; ogórków, dyni, kabaczków, patisonów, melonów i kawonów.

W celu dostarczenia cukinii wszystkich niezbędnych składników pokarmowych warto jesienią na planowanej pod uprawę grządce zastosować obornik. Możemy także uprawiać cukinie na pryzmie kompostowej.

Cukinia wykazuje duże zapotrzebowanie na wodę, stąd należy zadbać o częste nawadnianie grządek. Dobrze jest wyściółkować ziemię czarną folią.

Uprawa

Nasiona cukinii wysiewamy wprost do gruntu ok. 15 maja. Nasiona siejemy gniazdowo, po 2-3 w dołku o głębokości 3-4 cm, w rozstawie 100 cm w rzędzie i 60-80 cm między rzędami. Gdy siewki wzejdą, pozostawiamy w gnieździe najsilniejszą.

Cukinię można także uprawiać w donicach.

Owocowanie

Cukinia zapewni nam obfite plony przez całe lato. Zbiory cukinii rozpoczynamy na przełomie czerwca i lipca, a kończymy w drugiej połowie września. Owoce najlepiej jest zbierać co drugi dzień, co stymuluje wzrost pozostałych cukinii na krzaku. Gotowe do zbioru są cukinie już o długości 10 – 13 cm. Małe cukinie są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do marynowania. Owoce odcinamy od reszty rośliny za pomocą noża.

Przechowywanie

Najlepiej przechowują się cukinie zielone, starsze, o długości 22-26 cm (do 5 tygodni). Warzywa przechowujemy w temperaturze 6-10 stopni C, najlepiej owinięte w folię.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

1 comment

Dodaj komentarz