Świąteczny piernik z rodzynkami

Świąteczny piernik z rodzynkami

Świąteczny piernik z rodzynkami

Szybki i prosty przepis na tradycyjne, świąteczne ciasto. Pachnący cynamonem i goździkami piernik z rodzynkami.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g śmietany
  • 5 jajek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 150 g rodzynek
  • ½ szklanki Brendy

Świąteczny piernik z rodzynkami

Ucieramy cukier z masłem. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję dodajemy żółtka z jajek. Całość mieszamy z miodem. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika oraz wlewamy śmietanę. Dodajemy ubitą pianę z białek jaj. Masę mieszamy z łyżką oleju. Dodajemy sparzone wrzątkiem, namoczone w brandy i oprószone mąką rodzynki. Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C.

Piernik możemy polać polewą czekoladowa lub lukrem oraz przełożyć marcepanem i powidłami.

Świąteczny piernik

Świąteczny piernik z rodzynkami

Świąteczny piernik z rodzynkami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz