Soja wpływa korzystnie na zdrowie kości
Najnowsze badanie naukowe, przeprowadzone w Hong Kongu, którego wyniki opublikowano w magazynie Osteoporosis International wskazują, że soja chroni przed utratą tkanki kostnej i tym samym zapobiega osteoporozie.
Osteoporoza – cichy zabójca
Kobiety cierpią na osteoporozę 4 razy częściej niż mężczyźni. Choroba dotyka w Europie prawie połowę kobiet po 50 roku życia. Jest cichym, zabójcą, który bardzo długo nie daje jakichkolwiek objawów, a gdy takowe się pojawiają, jest wówczas już w tak zaawansowanym stadium rozwoju, że jest za późno na skuteczną terapię.
W Polsce odnotowuje się rocznie 12 tys. złamań szyjki kości udowej, powstałych w wyniku osteoporozy. Wielu pacjentów po 50 roku życia ze złamaniem szyjki kości udowej umiera w ciągu roku od złamania. Skutkiem złamań osteoporotycznych często są przewlekle zespoły bólowe, inwalidztwo i niezdolność do samodzielnego egzystowania.
Czynniki mające wpływ na gęstość mineralną kości
Gęstość mineralna kości (BMD – Bone Mineral Density) jest miarą gęstości tkanki kostnej. Generalna zasada jest taka, że im mniejsza jest gęstość mineralna kości tym większe ryzyko złamań. Gęstość mineralna kości odpowiada za ok. 70% wytrzymałości kości.
Badanie przeprowadzone w Hong Kongu, dotyczące zmian w gęstości mineralnej kości i jej determinantów, trwało 30 miesięcy i uczestniczyło w nim 438 Chinek w wieku 45-55 lat. Badacze mierzyli poziom gęstości mineralnej kości, jak również zbierali informacje na temat stylu życia i sposobu odżywiania badanych.
Menopauza a zdrowie kości
Najszybciej postępującą utratę masy kostnej odnotowano u kobiet przechodzących menopauzę, a dieta bogata w soję i regularna aktywność fizyczna znacznie łagodziły ten proces.
Wśród kobiet przed okresem menopauzy odnotowano ubytek masy kostnej średnio na poziomie 0,5 %. U kobiet będących w trakcie zmian menopauzalnych ubytek masy kostnej wynosił od 2 do 2,5%. Natomiast wśród kobiet mających menopauzę już za sobą ( w okresie postmenopauzy) odnotowano ubytek masy kostnej na poziomie 1,5%.
Menopauza okazała się być zdecydowanie najsilniejszą determinantą warunkującą utratę tkanki kostnej.
Soja a osteoporoza
Autorzy badania wskazują, że pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości mają przebyte ciąże, przyjmowanie protein sojowych i regularne spacerowanie.
Wyniki badań naukowych po raz kolejny potwierdzają korzystny wpływ soi na zdrowie kobiet, zwłaszcza w okresie postmenopauzalnym. Wcześniejsze doniesienia naukowe, opublikowane w the Archives of Internal Medicine( 2005, Vol. 165, pp. 1890-1895) również wskazywały na pozytywny wpływ soi na zdrowie kości. Według wyników tych badań wprowadzenie dużej ilości produktów sojowych do codziennej diety może zmniejszyć ryzyko złamań kości nawet o 48% u kobiet będących do 10 lat po menopauzie.
Soja jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, fitoestrogenów, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. W diecie produkty sojowe stosowane są często jako substytut dań mięsnych. Soja zawiera stosunkowo mało tłuszczów i w przeciwieństwie do mięsa, nie zawiera puryn – szkodliwych związków organicznych mogących utrudniać przyswajanie wapnia.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz