Soja skuteczna w niwelowaniu dolegliwości menopauzalnych
Proces menopauzy, zwany również klimakterium przypada na 45-55 rok życia i polega na stopniowym wygaśnięciu hormonalnych funkcji jajników. Redukcja produkcji estrogenów i progesteronu prowadzi do powstania wielu dolegliwości takich jak napady gorąca, nocne pocenie się, uczucie zmęczenia, drażliwość i bóle głowy.
Najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano w Dzienniku The North American Menopause Society, dowodzą, że włączenie soi do codziennej diety może zmniejszyć objawy uderzenia gorąca o 50%.
Badania zostały przeprowadzone na 147 kobietach w wieku 38-60 lat w okresie menopauzalnym, które doświadczały uczucia uderzenia gorąca 4-14 razy dziennie.
Kobiety podzielono na grupy. Część otrzymywała mieszankę sojową, a część placebo. Wyniki badań dowiodły zmniejszenie częstotliwości występowania uderzeń gorąca o 40% po 8 tygodniach suplementacji soją. Po 12 tygodniach doświadczenia, częstotliwość występowania uderzeń gorąca została zredukowana o 50% u kobiet przyjmujących soję.
Już wiele lat temu zaobserwowano różnice w natężeniu dolegliwości występujących w okresie menopauzy u Japonek, a kobiet pochodzących z rajów zachodnich. Co ciekawe w języku japońskim nawet nie ma odpowiednika wyrażenia określającego „uderzenia gorąca”.
Już w latach 90-tych dr Herman Aldercreutz z uniwersytetu Helsińskiego, główny badacz fitoestrogenów ostatnich 20 lat, sugerował, że dobra kondycja zdrowotna Japonek w okresie przekwitania ma związek ze stosowaną przez nie dietą.
Uderzenia gorąca występują średnio u 10 na 1000 Japonek w okresie menopauzalnym. Dla porównania, dolegliwości z wiązane z uczuciem uderzenia gorąca odczuwa aż 35% Amerykanek i 31% Kanadyjek.
Sekretem dobrego samopoczucia Japonek w okresie menopauzy jest duże spożycie soi, która zawiera izoflawony, które są fitoestrogenami, czyli naturalnymi, słabymi hormonami pochodzenia roślinnego. Sojowe fitoestrogeny regulują gospodarkę hormonalną w organizmie działając dwukierunkowo: zastępują hormony żeńskie w przypadku ich braku lub odwrotnie – obniżają ich stężenie, gdy jest ich za dużo.
Produkty sojowe są bezpiecznym i skutecznym sposobem na radzenie sobie z dolegliwościami okresu menopauzy.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz