Słodkie ziemniaki pieczone w ziołach
Słodkie ziemniaki in. bataty lub pataty to wywodzące się z Ameryki Środkowej i Południowej, duże, podłużne bulwy o czerwonej skórce i intensywnie pomarańczowym miąższu.
Wbrew pozorom pod względem smaku bliżej im do marchewki niż naszego tradycyjnego ziemniaka.
Są bogatym źródłem nie tylko skrobi, ale również cennych dla zdrowia flawonoidów; witaminy A i beta-karotenu oraz błonnika, co czyni z nich zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla ich rodzimego odpowiednika.
Jeden ugotowany, średniej wielkości słodki ziemniak zapewnia aż 438 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 37% na witaminę C i 16% na błonnik. Przy czym zawiera jedynie 105 kcal!
Słodkie ziemniaki są bardzo syte. Można się najeść dosłownie jednym ziemniakiem.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 słodkie ziemniaki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: tymianek, chili, słodka papryka, sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
Słodkie ziemniaki myjemy i kroimy wzdłuż na „łódeczki”. Smarujemy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, szczypta papryki chili i tymiankiem oraz słodką papryką. Pieczemy, równomiernie rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 30-40 minut, aż będą miękkie i przyrumienione.
Słodkie ziemniaki podajemy z jogurtem naturalnym, posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy. To doskonały dodatek do dania głównego.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz