Seler

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia, jak również przy dietach odchudzających.

Seler

Seler jest jedną z najstarszych roślin użytkowanych i uprawianych.

Liście rośliny były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie do tworzenia girland dekorujących egipskie mumie. W Starożytnej Grecji i Rzymie seler symbolizował bogów podziemia i zmarłych. Liśćmi selera dekorowano również zwycięzców w Olimpiadzie. Jako warzywo uprawne, seler funkcjonuje dopiero od XVII wieku. Do Polski został sprowadzony przez ogrodników królowej Bony. Uprawiany głownie w ogrodach dworskich i klasztornych, przez długi czas seler był uważany za warzywo luksusowe.

Seler w medycynie naturalnej

Seler to cenne warzywo o różnorodnych właściwościach zdrowotnych. W medycynie naturalnej stosuje się zarówno łodygi, liście, nasiona jak i bulwy selera.

Działanie i zastosowanie selera

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia oraz przy stosowaniu diet odchudzających. Roślina w medycynie ludowej jest uważana za afrodyzjak.

Warzywo to wykazuje również działanie moczopędne, dlatego znajduje zastosowanie w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.

Seler wspomaga także leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc.

Substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa to olejki lotne, flawonoidy, furanokumaryny, witaminy i mikroelementy.

Flawonoidy są związkami roślinnymi wykazującymi działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne.

Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie.

Seler zawiera też sporą dawkę witaminy C (nawet do 150 mg w 100 g produktu) i kompleks witamin z grupy B. Przy tym jest niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) – w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal.

Herbatka z selera

Herbatkę można przygotować zarówno z suszonych liści selera jak i z pokruszonych nasion warzywa. Dwie łyżeczki surowca zalewamy szklanką zimnej wody i zagotowujemy.

Herbatkę z selera o działaniu moczopędnym stosujemy w przypadku kamicy nerkowej i w zaburzeniach czynności nerek, jak również przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.

Napar z nasion selera wykazuje także działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi i kojące na układ nerwowy.

Uwaga: Do przyrządzania naparu stosuj tylko nasiona zakupione w sklepie zielarskim i ze zdrową żywnością. Nasiona zakupione w sklepie ogrodniczym mogły być pryskane chemicznymi środkami ochrony roślin.

Seler naciowy

Świeże łodygi selera są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. Można je chrupać na surowo z różnymi deepami lub dodawać do sałatek i zup.

Sok z selera

Świeżo wyciśnięty sok jest doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Regularne picie niewielkich ilości soku z selera np. w połączeniu z sokiem marchwiowym lub pomidorowym polecane jest zwłaszcza przy ogólnym osłabieniu organizmu. Sok z selera likwiduje obrzęki, poprawia wygląd cery i włosów. Dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Świeży sok selerowy polepsza również pracę nerek i woreczka żółciowego, dzięki czemu jest skuteczny w profilaktyce kamieni żółciowych i zapalenia dróg moczowych.

Uwaga: Zawarte w selerze furanokumaryny mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz