Sałatka z gruszkami na ciepło, roszponką i cykorią
Pyszna sałatka z gruszkami, cykorią i roszponką to smakowite urozmaicenie jesiennej diety. Słodycz gruszek w tym wytrawnym wydaniu – na ciepło, w zestawieniu z sałatą i rokpolem, stanowi ciekawe połączenie smaków.
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 cykorie
- 4 garście roszponki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu,
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 80 gr sera rokpol,
- ocet winny z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie (ok. 2 centymetrowe) kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy na „półksiężyce”. Do niewielkiego rondelka dodajemy łyżkę miodu, pół łyżki musztardy francuskiej i 5 łyżek oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Gdy miód z musztardą i oliwą zacznie wrzeć dodajemy gruszki oraz cebulę. Przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i gotujemy na dość dużym ogniu, aż gruszki się zarumienią, a sok prawie w całości wyparuje. Następnie zawartość rondelka przekładamy łyżką na rozłożone na talerzu listki cykorii. Wierzch posypujemy roszponką i pokrojonym w kostkę serem. Sałatkę skrapiamy łyżeczką octu.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz