Sałatka z truskawkami i świeżym szpinakiem
Owocowo-warzywna sałatka na bazie świeżych listków młodego szpinaku z dodatkiem truskawek i orzechów to doskonałe połączenie smaków i bogactwo cennych dla zdrowia antyoksydantów.
Truskawki obfitują w witaminę C (100 g truskawek zawiera 62 mg witaminy C), która wpływa korzystnie na układ krwionośny, oraz stan naszej skóry i włosów.
Truskawki są prawdziwym bogactwem witaminy C, która jest niezbędna do budowy kolagenu – białka strukturalnego włosów, potrzebnego do ich prawidłowego wzrostu. Odpowiednia podaż witaminy C w codziennej diecie to podstawa bujnej i zdrowej czupryny. Zdaniem ekspertów, nawet niewielki niedobór tego składnika może skutkować słabymi, przesuszonymi i łamliwymi włosami, które są niezwykle wrażliwym barometrem naszego stanu zdrowia.
Natomiast szpinak jest bogatym źródłem luteiny – cennego przeciwutleniacza, który chroni przed chorobami oczu; zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (głównej przyczyny nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia)
Składniki:
- 10 truskawek
- 1 garść świeżych listków młodego szpinaku
- ½ pomarańczy
- oliwa z oliwek
- kilka orzechów włoskich
- 4 kostki sera feta
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy i osuszamy. Odrywamy twarde łodyżki liści. Umyte i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na plasterki. Łączymy z liśćmi szpinaku. Skrapiamy całość łyżeczką oliwy z oliwek i sokiem z pomarańczy. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i serem feta.
Sałatka z truskawkami i świeżym szpinakiem to doskonały deser, zdrowa przekąska lub smakowity dodatek do dania głównego.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz