Sałatka z rukolą i jabłkiem
Wyśmienita, orzeźwiająca sałatka na letnie dni. To proste i zarazem wykwintne danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Sałatka z rukoli jest doskonałą przystawką i dodatkiem do dań z grilla.
To smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów; witaminy C i kwercetyny, które walczą z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Aromatyczny i lekko pikantny smak rukoli doskonale współgra ze słodko-kwaśnym jabłkiem.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 jabłko
- 2 garści rukoli
- pestki granatu
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- zioła: oregano, tymianek i bazylia
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół garści rodzynek
Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy, kroimy w półksiężyce i usuwamy gniazdo nasienne. Nie obieramy owocu ze skórki, w której jest najwięcej cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Pokrojone jabłko kładziemy na garści rukoli. Przyozdabiamy przekrojonymi na pół pomidorkami, rodzynkami i pestkami granatu. Całość polewamy sosem winegret przygotowanym z 3 łyżek oliwy z oliwek wymieszanych z 1 łyżką octu balsamicznego, szczyptą ziół i soli.
Ciekawą wersją tego dania jest sałatka z grillowanym jabłkiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy kawałki jabłka delikatnie zgrillować. Skarmelizowany pod wpływem ciepła cukier z owocu sprawia, że sałatka przemienia się doskonały, zdrowy deser.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz