Rumień na twarzy po spożyciu alkoholu może wskazywać na zwiększone ryzyko nowotworu przełyku
Nowotwory przełyku każdego roku zabijają ponad 500 tys. ludzi na świecie, w większości mężczyzn po 40 roku życia. W Polsce notuje się każdego roku 1500 nowych przypadków choroby. Z roku na rok liczba chorych na nowotwór przełyku intensywnie wzrasta. Choroba ta cechuje się największym dynamizmem wzrostu zachorowalności wśród wszystkich nowotworów. Rak przełyku jest nowotworem źle rokującym. Największe szanse przeżycia mają osoby, u których choroba została rozpoznana w bardzo wczesnym stadium. Średni odsetek przeżyć wynosi 5-10%, gdyż nowotwór przełyku zostaje przeważnie bardzo późno zdiagnozowany.
Naukowcy z National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism odkryli, iż osoby których twarz oblewa czerwony rumień po spożyciu nawet niewielkich ilości alkoholu są bardziej narażone na zachorowanie na nowotwór przełyku.
Nawet umiarkowani amatorzy alkoholowych trunków z objawem czerwonego rumienia po spożyciu alkoholu znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka.
Rumień pojawiający się po spożyciu alkoholu powodowany jest przez dziedziczny niedobór enzymu ALDH2.
Na niedobór enzymu ALDH2 cierpi około 8% populacji, w większości Chińczycy i Japończycy.
Enzym ALDH2 jest odpowiedzialny za przemianę aldehydu octowego (powstałego w wyniku metabolizmu alkoholu) na octan.
W wyniku niedoboru enzymu, potencjalnie rakotwórczy aldehyd octowy zamiast ulec przemianie w octan, gromadzi się we krwi, ślinie i odkłada w tkankach, co objawia się zaczerwienieniem twarzy, często także zawrotami głowy i nudnościami nawet po niewielkiej ilości alkoholu.
Zdaniem naukowców niedobór enzymu ALDH2 zwiększa ryzyko nowotworu przełyku 6-10 krotnie w stosunku do osób z w pełni aktywnym genem odpowiedzialnym za wytwarzanie enzymu ALDH2, przy porównywalnych ilościach wypijanego alkoholu.
Jak szacują naukowcy zmniejszenie ilości wypijanego alkoholu przez osoby cierpiące na niedobór enzymu ALDH2 z 400 g alkoholu tygodniowo do 200 g pozwoli zmniejszyć ryzyko raka przełyku o 53%.
Alkohol jest czynnikiem ryzyka wielu chorób w tym także nowotworów. Mechanizm wpływu alkoholu na zwiększenie ryzyka raka przełyku doskonale obrazuje i pozwala lepiej zrozumieć relacje miedzy czynnikami genetycznymi i środowiskowymi w oddziaływaniu na nasze zdrowie.
Naukowcy mają nadzieję, iż wyniki prowadzonych przez nich badań zostaną zastosowane w profilaktyce raka przełyku.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz